Anmeldelse af TS-212 Turbo NAS fra Qnap

Udgivet den 09/06 - 2011

Af og til skal der nørdes, og det blev der i kristihimmelfartsferien.

Det var blevet tid til at fuldende mediesetuppet i lejligheden med en NAS, hvor mulighed for streaming af bl.a. musik samt backup kunne centraliseres til en enhed.

Kig indenfor og læs om serveren fra Qnap, der ikke helt levede op til mine forventninger.

Indholdsfortegnelse

  1. Hvad er en NAS?
  2. Serveren, Qnap TS-212 Turbo NAS
  3. Konklusion

Hvad er en NAS?

Hvis du skulle være lidt i tvivl, så skal du ikke snydes for en lille opsumering af, hvad en NAS er.

Network-attached storage (NAS) is file-level computer data storage connected to a computer network providing data access to heterogeneous clients. As of 2010 NAS devices are gaining popularity, as a convenient method of sharing files among multiple computers. Potential benefits of network-attached storage, compared to file servers, include faster data access, easier administration, and simple configuration.

Serveren, Qnap TS-212 Turbo NAS

Netop denne model fra Qnap byder på et overflåd af features. Features som i sidste ende slet ikke har været nødvendige for undertegnet, men jeg lod mig alligevel drive med – en anelse paradoksalt jf. min seneste snak omkring webdesign og features.

Opsætning, tilslutning og benyttelse

Qnap bryster sig af, at interfacet er super simpelt og samtidig nemt at benytte. Denne udtalelse tyder nærmere på at være skrevet af en nørd fremfor en almen person.

Det var sådan set ikke besværligt at tilslutte enheden eller få den sat op via min iMac. Alligevel kræver det kendskab til en række tekniske detaljer, som den almene bruger næppe forstår meget af.

Selvom webinterfacet kunne bryste sig af Ajax og andet smart, så gjorde de mange features og muligheder, at det hele blev uoverskueligt. Webinterfacet bærer i det hele taget præg af at være lavet af en programmør.

Jeg er nogenlunde teknisk kyndig, så det gik alt i alt rimelig smertefrit for undertegnet at komme igang. Men er du hr. og fru Danmark, så kommer du til kort. Webinterfacet, manualen og brugervenligheden generelt kunne tåle en kraftig overhaling. Enheden er tilegnet den almene forbruger, så hvad med at gøre det nemt og praktisk i stedet for uvoerskueligt, besværligt og irriterende?

Højfrekvent og irriterende

Men det værste var sådan set langt fra det mindre forvirrende webinterface. Nej, det var den lille, irriterende og højfekvente blæser i enheden.

Okay, de fleste vil jo nok gemme deres NAS langt væk et sted i hjemmet, men i vores lejlighed er mulighederne få. Enheden kom til at stå i kontoret/soveværelset, hvilket ikke var alt for sjovt i forhol til nattesøvnen.

Heldigvis gik enheden på standby, når vi havde slukket vores computere. Alligevel kunne det undre mig, at enheden ikke gik på standby, når man ikke tilgik den. Den var ikke sat til at føre automatisk backup eller lignende. Måske jeg har misforstået noget?

Larmen og vibrationerne i plastikkabinettet gjorde ret hurtigt, at jeg besluttede mig for at sende den retur.

Konklusion

NAS’en var nogenlunde nem at benytte for en forholdsvis teknisk og kyndig person, men hr. og fru Danmark vil have svært ved at bruge enheden, som ellers virker til at være målrettet den almene forbruger.

Oven i hatten var det heller ikke alt for charmerende, at enheden larmede og tiltrak sig opmærksomhed, når det ikke var nødvendigt.

Alt i alt har det resulteret i en tilbagelevering af NAS’en fra Qnap. Derimod håber og satser jeg på snarest at kunne bestille en NAS fra Synology. Nærmere betegnet Synology DS211+. Prisen er højere, men fornemmer udfra reviews, at den er de ekstra penge værd.

Jeg satser også på enheden fra Synology selvom, den er målrette små virksomheder. Jeg er måske bare mere krævende?