Debat: Skal eksterne links åbne i et nyt vindue eller tab?

Udgivet den 05/05 - 2010

Jeg er tit og ofte i en form for vilrede omkring eksterne links – bør de åbne i et nyt vindue eller ej?

Umiddelbart taler mange ting for, men også imod. Derfor kunne jeg godt tænke mig at starte en lille debat om dette lille spørgsmål.

Indholdsfortegnelse

 1. Eksperterne siger…
 2. Fordele/ulemper ved et nye vindue
 3. Mine ord omkring dilemmaet
 4. Andre omkring udgående links i et nyt vindue
 5. Og når vi snakker mobile hjemmesider, hvad så?
 6. Konklusion

1. Eksperterne siger…

Hele denne diskussion er slet ikke så ny endda, eftersom den formodentligvis har eksisteret i den tid, vi har bevæget os rundt på internettet blandt det store udvalg (og stadigt stigende) af hjemmesider.

W3C Web Content Accessibility Guidelines 2.0 (WCAG)

Individuals who are unable to detect changes of context or may not realize that the context has changed are likely to become disoriented while navigating a site. For example: individuals who are blind or have low vision may have difficulty knowing when a visual context change has occurred, such as a new window popping up. In this case, warning users of context changes in advance minimizes confusion when the user discovers that the back button no longer behaves as expected.

Jakob Nielsen

Opening up new browser windows is like a vacuum cleaner sales person who starts a visit by emptying an ash tray on the customer’s carpet. Don’t pollute my screen with any more windows, thanks (particularly since current operating systems have miserable window management). If I want a new window, I will open it myself!

2. Fordele/ulemper ved et nyt vindue

Brugerne vil gerne selv kunne styre, hvad der sker, når de bevæger sig rundt på internettet, derfor vil de også gerne selv kunne bestemme, om et link skal åbne i samme eller et nyt vindue. Hvis du på forhånd har valgt at lade dine udgående links åbne i nye vinduer, så har du allerede irritereret denne gruppe.

Når links åbner i et nyt vindue, så kan brugerne pludselig ikke bruge tilbage- eller fremadknapperne, hvilket også kan have uheldige konsekvenser eller være et irritationsmoment for den gruppe af brugere, der foretrækker at bevæge sig rundt på internettet på denne måde.

Foruden snakken omkring brugerne med et handikap, der måske besøger din hjemmeside på lidt andre vilkår, er måske slet ikke informeret om, at links åbner i et nyt vindue, hvilket kan være problematisk. For ikke at snakke om brugen af mobiltelefoner, hvor en bruger uden et handikap pludselig er stillet på niveau med førnævnte brugergruppe. I kan iøvrigt forvente et blogindlæg omkring det at lave hjemmesider til mobiltelefoner på et senere tidspunkt ;) Læs lidt mere om debatten længere nede.

Jeg har også set en snak omkring, at nogle browsere ikke håndtere links i et nyt vindue særlig godt, da de skulle se det som en popup. Her må jeg dog indrømme, at det har jeg ikke umiddelbart været ude for. I hvertfald tror jeg ikke, at det er sagen længere – måske for få år siden, men absolut ikke idag – også uanset som du bruger IE, Firefox, Opera, Chrome, Safari eller noget helt andet.

Sidst men ikke mindst, så er der den brugergruppe, der finder det yderst irriterende og forvirrende pludselig at have et virvar af tabs at finde rundt imellem. Alligevel vil jeg dog her tilføje, at mange nok alligevel idag forventer, at et udgående link måske åbner i et nyt vindue. Ikke mindst har man måske en idé omkring, at et givent link måske kan/vil åbne i et nyt vindue – udfra dets anchor-tekst alene. Dog med det i mente, at den pågældende hjemmeside forstår at angive gode anchor-tekster, hvilket nok nærmere er undtagelsen end reglen :( Desmere kunne det være praktisk at enten nævne i titel-teksten, at linket åbnes i et nye vindue/tab eller gøre brug af et lille ikon. Ikonet tror jeg desværre ikke den mindre erfarne bruger forstår. Eventuelt gør brug af begge dele.

3. Mine ord omkring dilemmaet

Jeg har sådan set altid praktiseret denne metode, nemlig at lade udgående links åbne i et nyt vindue. Måske fordi alle mere eller mindre benytter sig af denne metode. Tankerne omkring en ændring i min metode er først dukket op med lanceringen af denne her blog. Egentlig mest i mit arbejde med at mindske antallet af plugins, der er tilføjet min installation af WordPress.

For vel omkring 4 år siden begyndte jeg for alvor at beskæftige mig med CSS, og derfor også at bevæge mig langt væk fra brugen af tabeller (og alt det “onde”). I den sammenhæng begyndte jeg bl.a. at praktisere xHTML Strict (dog ikke gældende her på siden), hvor man netop ikke kan benytte sig af target=”_blank”. Det var lidt af et irritationsmoment, fordi jeg gerne ville åbne links i et nyt vindue, men jeg ville også gerne være fri for valideringsproblemer. Problemet var dog relativt nemt løst med et stykke javascript fra Martin Nielsen. Et script der iøvrigt tilføjede følgende tekst til titel-teksten: “Åbner i nyt vindue“.

Idag 4 år efter er jeg begyndt at tænke væsentlig mere over dette dilemma -  måske forbi brugervenlighed er en af mine større fokusområder. Alligevel er jeg ikke rigtigt kommet frem til en egentlig konklusion. På den ene side af bordet har vi nogle eksperter, men på den anden side har vi brugerne. Brugerne er en sær størrelse at anskueliggøre, fordi de har så mange forskellige preferencer, at det hurtigt kan blive til et helt mareridt. Alligevel er brugerne det vigtigste for en pågældende hjemmeside, så du bør i hvertfald se bort fra dine egne preferencer.

Personligt foretrækker jeg helt selv at styre situationen, men jeg falder nok næppe i kategorien for uerfarne bruger, så vil ikke blive forvirret, hvis et link åbner i et nyt vindue. Nogle gange kan jeg dog blive irriteret, hvis linket åbner i samme vindue. Måske det hele handler om mit humør i pågældende situation – tja, hvem ved. Men igen, jeg åbner tit et nyt vindue vha. CTRL+Venstre museknap, og jeg har samtidig sat min browser til ikke at videresende mig til den nye tab. Når jeg åbner et nyt link er det ikke altid for at fortsætte videre til en anden hjemmeside, nej nærmere for at fortsætte på denne side efterfølgende.

Indtil videre åbner udgående links dog stadigvæk i et nyt vindue her på hjemmesiden. Jeg har installeret et plugin, der skulle håndtere det nogenlunde automatisk, men det er alligevel ikke altid, at den fanger, at et pågældende link skal åbne i et nyt vindue. Det kan derimod måske være et egentlig problem, fordi man som bruger har vænnet sig til, at mine links åbner i et nyt vindue, og derfor kan bliver irriteret, fordi et link pludselig ikke gør det.

Men som sagt, så er det jo bare mine helt egne preferencer, som måske ikke har noget tilfælles med ret mange andre brugere. Og derfor vil det være rart med andres synspunkter på hele spørgsmålet ;)

4. Andre omkring udgående links i et nyt vindue

I min søgen på lidt ekstra viden til hele dilemmaet, stødte jeg på et par gode artikler/blogindlæg omkring dette relativt store spørgsmål. Nedenstående links bringer endnu flere vinkler ind i hele spørgsmålet end dem jeg har medbragt her i mit blogindlæg.

Og når vi snakker mobile hjemmesider, hvad så?

Efter at være blevet ejer af min første touchmobil – en Sony Ericsson Experia X10 – så er jeg begyndt at blive ekstra opmærksom på hele problematikken med hjemmesider til de håndholdte enheder. Det gælder ikke just bare mobiltelefonerne, men iPad og andre af samme type. Det er spændende, men bringer samtidig en masse spørgsmål med sig. Og som en sidenote til det, så kan i forvente et blogindlæg omkring hjemmesider til mobile enheder engang ude i en nær fremtid (som nævnt tidligere) ;)

Når du sidder med din iPhone, Desire, Nexus One, X10 eller anden, hvordan foretrækker du så egentlig, at eksterne links åbnes? Nyt vindue eller det samme?

Proceduren for at skifte mellem åbne vinduer er ikke helt det samme, som når du sidder på din PC eller Mac. Det er på sin vis nemmere eller mere vant at skifte mellem tabs – uanset om du bruger musen eller genveje.

Min unge erfaring på området siger mig umiddelbart, at links i et nyt vindue på en håndholdt enhed som iPhone eller Experia X10 besværliggør processen på internettet. Det kræver umiddelbart flere klik eller “svibes” for at komme frem til et ønsket vinduet. Samtidig har du ikke et overblik over, hvilke vinduer du har åbnet – i hvertfald ikke uden at bringe det frem via mulighederne i browseren og/eller enheden.

Men som sagt, så er min erfaring ung, og jeg har samtidig ikke afprøvet samtlige enheder, så kan heller ikke 100% klargøre overfor mig selv, om det er besværligt for alle eller ej. Derfor kunne det være sjovt med nogle input fra læserne – også selvom disse måtte have en iPhone ;)

Summa summarum, så foretrækker jeg egentlig indtil videre, at alle eksterne links åbnes i samme vindue, så jeg nemt kan benytte frem- og tilbagefunktionaliteterne.

5. Konklusion

Jeg har ikke rigtigt kunne konkludere om den ene metode er mere gyldig end den anden – ene og alene fordi, brugerne er så vidt forskellige. Nogle forventer udgående links åbner i et nyt vindue, mens andre ønsker at styre det hele selv. Nogle brugere er nok alligevel også så uerfarne, at de slet ikke ved, at de selv kan åbne links i et nyt vindue. Bør man så hjælpe denne gruppe eller måske de er blandt den gruppe, der foretrækker frem- og tilbageknapperne i deres browser?

Skal man følge eksperterne, så skal man lade det være 100% op til brugerne, men skal vi det? Alligevel må man dog sige, at flere af argumenterne hører fortiden til. Vi befinder os i det 21ende århundrede og ikke det 20ende. Meget er sket siden da, og et vigtigt punkt her er tabs.

Alligevel tror jeg dog sidste artikel længere oppe – Afraid of outbound links? Dont be – har fat i den lange ende, nemlig at du ikke skal være så bange for udgående links. Har du en god og interessant hjemmeside aka “Sticky Website”, så skal du nok fastholde dine brugere/læsere. Også selvom links åbnes i nye vinduer.

Og sidst men ikke mindst, så har vi snakker om mobile hjemmesider, som er en umiddelbar stigende trend. Nyt eller samme vindue, hvad siger du?

Kommentarer

 1. Martin Nielsen

  Det er et godt spørgsmål og en spændende debat. Personligt er jeg fløjtende ligeglad hvad siden gør, kan ikke blive irriteret over at den enten åbner i samme vindue eller i et nyt – der skal for det meste alligevel mere til at irritere mig.

  Jeg kan sagtens følge tankerne om at man ikke skal ødelægge brugerens historik ved at åbne nogen links i nye vinduer osv – men på den anden side vil jeg også mene at det at eksterne links åbner i et nyt vindue for mange er blevet en hel uofficiel konvention på nettet, og konventioner er generelt farlige at rode med. Man kan jo så argumentere for at man i første omgang har valgt at se højt og flot på dette ved netop at åbne links i nye vinduer.

  Kan sige at politikken her på arbejde er at eksterne links åbnes i nye vinduer, og sådan tror jeg det bliver ved med i lang tid

 2. Dennis S. L. Jørgensen

  For mig er det også ret lige meget hvad de pågældende links gør, for jeg åbner dem altid i et nyt vindue (eller rettere ny tab), med klik på scroll-hjulet.

  Jeg ved godt der er en masse regler om hvad der er rigtigt og forkert, ligesom der er standarder for en masse ting når man snakker web mm. Men jeg vil alligevel mene at denne evige diskussion, ikke kan afgøres. Derfor må det være helt op til ejeren af en hjemmeside at bedømme hvad der virker bedst og mest rigtigt på dennes side.

 3. Bitten

  Jeg kan bedst lide, når eksterne links åbner i nyt vindue, og derfor laver jeg det selv sådan – når jeg husker det!
  Ellers har jeg heller ikke hørt om dødsfald i den forbindelse, at en bruger er kommet ud for, at vedkommendes præference ikke er blevet overholdt. Hvis man for evigt forlader en hjemmeside, fordi dennes links ikke åbner på den ønskede måde, er man måske lidt for kritisk. Så jeg går ind for egoisme! GØR DET, DU HELST SELV VIL! :D
  (Og her snakker vi altså hjemmesider, hvor det ikke har en essentiel betydning for funktionaliteten, om linket åbner på den ene eller den anden måde).

 4. Jan Skinnerup

  Ja, eksterne links skal åbne i nye tabs/vinduer… i hvert fald hvis du spørger mig. Men det er en af den slags dilemmaer, hvor du aldrig kan gøre alle tilfredse. Så jeg gider slet ikke forsøge på :)

  Jeg gør det fordi sådan vil jeg selv have det. Færdig, slut. ;)
  Om mine besøgende mister historik, eller deres browser crasher… det er deres problem ;)

  Jeg bruger netop de nye tabs som historik. For eksempel hvis jeg læser nyheder online, så åbner jeg de artikler jeg vil læse i nye tabs. En tab der er åben, er en artikel der ikke er læst. Og når den er læst, så lukker jeg den tab. Men jeg har stadig forsiden og alle overskrifterne i den oprindelige tab.

  DET er den “rigtige” måde at gøre det på. Det burde faktisk være en ISO standard ;)

 5. Henrik Andersen

  Rigtig spændende debat som jeg er spændt på at høre andres mening om.

  Min personlige holdning og det vi praktiserer i vores webbureau er at alle eksterne links skal åbnes i et nyt vindue.

  Jeg kan også sagtens se de fornuftige argumenter for og imod, men jeg er klart en af dem der irriterer sig over at eksterne links åbner i samme vindue.

  Ligeledes hader jeg faneblade. Jeg åbner faktisk også tit “interne” links i et nyt vindue. Nu betragter jeg heller ikke mig selv som en gennemsnitsinternet bruger, så jeg er meget interesseret i evt. brugerundersøgelser der siger noget om hvad brugerne foretrækker. I sidste ende er det jo det der skal tage hensyn til når man udvikler hjemmesider.

  Men jeg tror ikke det er helt forkert at anskue det sådan at eksterne links skal åbnes i et nyt vindue, som efter min mening også er det man ser de fleste steder på nettet i dag – og sikkert også i lang tid fremover.

 6. Martin Nielsen

  Når alt kommer til alt så kan det vel også skæres ned til…. Dem som bliver irriteret over at eksterne links åbner i nye vinduer/tabs er hardcore it folk med en pind solidt plantet op i deres bagdel så snart de ser noget der bryder med deres normer omkring internettet. Det er selv samme personer som bliver pigesure når et website tilgås via www. fordi det jo er et subdomæne og ikke en protokol (ja ja man skal selvfølgelig redirecte forespørgsler til domænet uden www så brugeren kommer ind lige gyldigt hvad)

  De folk der har det på den måde kan installere sig et plugin der tvinger den slags. De vil ikke være at miste pga et link åbner i et nyt vindue. Derimod tror jeg faktisk godt man kan miste en usikker bruger hvis man ikke åbner eksterne links i et nyt vindue. Vi har lavet fejlen en gang og her var der faktisk en enkelt kunde der ringede ind og var meget forvirret. Og ringer en, så er der nok 10 der har samme problem på den dag.

 7. Michael Østergaard

  Mange tak for de mange gode inputs. Det er sjovt at høre om, hvordan i foretrækker det. Umiddelbart lader i alle til at væreenige omkring, at eksterne links bør åbne i et nyt vindue – pr. automatik.

  Men vil i så foretrække at blive smidt direkte til det nye link – enten i en ny tab eller nyt vindue? Eller skal linket åbne i baggrunden?

  Jeg kan kun tale for mig selv, da jeg pr. automatik altid åbner eksterne links (så vidt muligt) med CTRL/CMD (æbletasten) og et klik på musen. Alligevel bør man vel alligevel synliggøre for brugeren, når et link er udgående, så de er forberedt?

  Indtil videre har i heller ikke snakket om, hvordan links bør agere via en mobil enhed, så som iPhone eller HTC Desire, men det er også næsten en helt ny snak.

 8. Johnny Speiermann

  Jeg foretrækker, at eksterne links åbnes i et nyt vindue. Det er for mig praktisk, hvis jeg ved, at jeg gerne vil læse mere, men først vil læse det færdigt, jeg er i gang med.

  Det kunne være, at man skulle teste konventionen fra software. Der er der (i Windows i hvert fald), angivet “…” efter en kommando i menuerne og på knapper, hvis kommandoen/knappen åbner en dialogboks. Tilsvarende kunne eksterne links indeholde “…” til sidst for at advare brugeren om, at det åbner et nyt vindue.

  Der er sikkert mange, der ikke tænker over, at det hænger sådan sammen i traditionel software, men mon ikke underbevidstheden så hjælper på vej?

 9. Rasmus Himmelstrup

  Interessant debat – jeg foretrækker også eksterne sider i et nyt vindue og bruger hyppigt funktionen med at åbne nye links i en ny tab, for at læse dem senere.

  Jeg tvivler dog på at brugere med lidt mindre erfaring på internettet har samme tendens.

  Jacob Nielsens beskrivelse mener jeg er lige i overkanten.. i sidste ende handler det vel om at skabe den bedste brugeroplevelse for dine brugere. Og de er vel altid unikke…

 10. Michael Østergaard

  @Johnny, interessant betragtning med Windows, men hvor er det præcist, man ser “…” eller det er måske skjult for brugeren? Eller jeg kan også have misforstået noget, hehe :D

  @Rasmus, jeg er helt enig omkring J. Nielsens beskrivelsen, men den er nok også ret uddateret efterhånden. Jeg har ikke rigtgt fået tjekket op på, om han er kommet bedre med på noderne. Synes umiddelbart ofte at have læst, at han er for låst i fortiden.

  Bortset fra det, så foretrækker alle indtil videre, at links åbnes i nye vinduer/tabs, men jeg synes dog også at kunne udlede, at i faktisk selv styrer denne process langt hen af vejen?

 11. Johnny Speiermann

  @Michael, det er måske også lidt for vagt, når jeg skriver “Windows” – det skulle nok nærmere være “Microsoft-produkter”.

  I Windows kan det f.eks. ses i Start-menuen, hvor kommandoen “Kør…” er efterfulgt af de tre punktummer. Punktummer vises ikke ved programnavne i Start-menuen, men ved kommandoer i f.eks. menuen Filer i Notesblok, hvor der vises tre punktummer efter “Åbn”, “Gem som”, “Sideopsætning” og “Udskriv”. Det angiver, at kommandoen åbner en dialogboks – eller i princippet en dialogboks, hvor du kan definere flere indstillinger, inden du udfører den ønskede kommando. Kommandoen “Gem” er f.eks. ikke efterfulgt af tre punktummer, netop fordi den blot gemmer.

  Det kan så argumenteres, at kommandon “Om bla-bla” i menuen Hjælp ikke har tre punktummer, selvom den åbner en dialogboks, men det er så fordi, at der ikke skal foretages yderligere indstillinger – vinduet kan kun lukkes. I Outlook indeholder “Om” så flere knapper med tre punktummer, men igen, så kan man ikke ændre indstillinger, der relaterer til selve dialogboksen.

  Så de tre punktummer angiver vel nærmest “vær klar, nu skal du tage stilling til noget”, men grundreglen er, at det i hvert fald altid åbner en dialogboks eller et nyt vindue.

 12. Rosenstand fra Concept Interest

  Jeg foretrækker, at nye links åbner i et nyt vindue. Det er nemmere for mig som bruger – jeg behøver ikke “frygte” at glemme, hvor jeg kom fra i et surf.

 13. Potter

  Jeg vil helst selv bestemme. Og det kan jeg kun hvis, et udgående link ikke er en “pop up”.

  Super indlæg og godt emne. Tak for det. Og så er vild med din “Twitterprofil” option. Sådan en må jeg straks have mig.

  Takker..

  Potter

 14. Michael Østergaard

  @Johnny, ahh så er jeg også med. Sjovt nu du nævner det, så har jeg aldrig tænkt over det med prikkerne, men nu virker det faktisk ret logisk. Dog lidt anderledes i Windows 7, sådan lige umiddelbart.

  @Rosenstand, du har fat i noget, men alligevel vil jeg mene, at du falder i gruppen for erfarne brugere. Omvendt, så hører meget af problematikken et eller andet sted også fortiden til.

  @Potter, jeg er glad for, at du sætter pris på mit blogindlæg :) Også rart at se, at jeg sådan set ikke er den eneste, der foretrækker fuld kontrol, men jeg er også lidt af en kontrolfreak.

  Omkring twitterprofilen, så hedder pluginet TwitterLink Comments (relativt nemt at sætte op): http://comluv.com/download/twitterlink-comments

  Omend jeg godt kunne savne lidt funktionalitet, som at felter forsvinder, når brugeren har indtastet sin profil. Og samtidig en mulighed for at fjerne sit profil igen.

 15. Tommy Raun

  Jeg bryder mig IKKE om, at links åbner i nye vinduer eller for den sags skyld i et andet tab. Mit indtryk af mange sider er, at ejeren (fejlagtigt?) tror, at man kan holde på de besøgende på den måde eller mener at hans/hendes side er for vigtig til, at brugeren selv kan vælge at forlade siden. (Jeg smører lige lidt ekstra på her, for jeg er jo tydeligvis i undertal :-))

  Hvis man som bruger gerne vil have, at et link starter i et nyt vindue, kan man benytte Ctrl + højreklik. Mig bekendt er der ikke en generel genvej til altid at blive i samme vindue.

  Jeg mener dog stadig at der KAN være gode grunde til at åbne et nyt vindue. Fx et vindue med indhold, som giver supplerende oplysninger om emnet (fx et kort eller et dataark).

  Tænk hvis alle websites åbnede et nyt vindue hvergang, der blev linket til eksterne sider.Ttænk hvis Google begyndte at gøre det – så vil jeg håbe, at Bing stadig eksisterer til den tid – og ikke følger strømmen.

 16. Michael Østergaard

  @Tommy, super godt input til debatten (og velkommen til, iøvrigt). Jeg synes faktisk du har nogle rigtig gode pointer med, som også er at finde i nogle af de eksterne artikler, jeg har linket til.

  Iøvrigt tror jeg slet ikke, du er i undertal, andet end blandt kommentarerne til dette blogindlæg.

  Desmere er rigtig sjovt og spændende at danne sig et lille overblik over, hvordan folk bruger internettet – i nutidens verden.

 17. Johnny Speiermann

  Det største problem ved at satse på en standard omkring “klik på rullehjul”, Ctrl+højreklik, Ctrl+klik, Skift+klik er vel netop, at det allerede ikke er en standard. Resultatet skifter, alt efter hvilken browser man bruger.

  Og jeg tror ikke, at man skal satse sit liv på, at de forskellige browserproducenter bliver enige om det.

  I Firefox kan man f.eks. bruge Skift+rullehjulet for at skifte mellem næste og foregående side, mens man i IE kan bruge det til at “klikke” på et link.

  Der er også stadig en del, der dobbeltklikker på links. :)

 18. @Tommy, det er ikke “fejlagtigt” at tro at man holder på brugerne. for det gør man :)

  Syns´ generelt det kommer an på situationen hvornår et link skal åbne i “blank” – ville blive sindssyg hvis et WPtheme-site åbnede alle deres “demolink” i samme vindue – dog kunne det være meget naturligt at en blogroll åbnede i samme vindue.

 19. Lene Aarup Vinther

  Rigtigt fedt blog indlæg du har lavet – og inspirerende blog, tak, den kommer fluks i Reader!

  Sjovt nok, er det også først efter, at jeg er begyndt at arbejde med blogs, at jeg foretrækker IKKE at åbne nye vinduer!! Blogs er jo også oplagt til netop det nettet er godt til – at skaffe viden om emner, man er interesseret i – at surfe rundt – blive inspireret til mere og mere viden.

  Det her med at åbne og lukke vinduer – er det ikke bare et lille eksempel på PULL og PUSH.
  “PUSH” … “nu har vi dem, nu skal de ##%## også BLIVE på vores side og købe noget” – hvor jeg i hvert fald nu foretrækker “PULL” og at give så meget information, oplysning og indhold, at kunderne må tilbage eller i hvert fald tage et bevidst valg om, at HER ønsker jeg at blive? PÅ den måde tiltrækker man de rigtige kunder!

 20. Claus

  Hej Michael, er sent på den så har desværre ikke fået læst hele indlægget eller alle kommentarer endnu, så håber ikke jeg skriver noget der allerede står der (læser resten i aften).
  For mig er det mest naturlige at eksterne links åbner i nyt vindue – men har i længere tid tænkt over hvorfor man ikke laver det til en browser indstilling i stedet. Altså læg valget over til brugeren konsekvent og ikke udvikleren af en hjemmeside.

  som udvikler kan bør jeg sagtens kunne lave en “standard” metode til åbning af links, men brugeren selv skal have det sidste ord. Har brugeren valgt at alle eksterne links skal åbne i samme vindue, vil browseren blot tvinge det igennem.

  Vi skrives ved :) God debat og dejlig dejlige detaljer rundt omkring på bloggen her.

 21. Michael Østergaard

  @Johnny, sjovt du nævner det med dobbeltklik på links. Det har jeg også oplevet adskillige gange, at folk gør. Det ligger sikkert på rygraden, at man skal dobbeltklikke, fordi sådan er det i sit styresystem :)

  @Riisager (velkommen til), ifølge en af de eksterne artikler, så betyder det ikke noget, om et link åbner i nyt vindue eller ej. Har man et såkaldt “sticky website”, så skal man nok holde på sine læsere, hvilket jeg tror er rigtigt nok.

  Selvom et wp-theme ikke åbnede i et nyt vindue, så ville du formodentligvis selv sørge for det?

  @Lene, mange tak (og velkommen til) :D Super godt input du kommer med. Det underbygger umiddelbart fint teorien omkring et “sticky website”. Nemlig det, at godt indhold nok skal holde på brugeren eller få dem tilbage.

  @Claus, bedre sent end aldrig :) Igennem denne debat har jeg faktisk også tænkt nogle af de samme tanker som dig, nemlig at lade brugeren få det sidste ord. Og iøvrigt mange tak for de rosende ord :D

 22. Riisager

  @Østergaard tak – Jo jeg få dem selv til at åbne i et nyt faneblad, men jeg er også nørd :) – det er temmelig lagt mellem de “sticky website”, HAM der ville glemme dit site hvis det ikke brugte “blank” beholder du .. HAM der ikke så din adsense annonce første gange ser den måske anden gang .. HAM der ikke tilføjet dit RSS første gang gør det måske anden gang … :)

 23. Michael Østergaard

  @Riisager, hehe, så må alle tage faget “nørd” i skolen :D Men jo, du har skam ret.

 24. Mikael B

  Hej Michael.
  Spændende emne, og et stort spørgsmål. Dog er jeg i tvivl om hvor stort et problem det er, personligt er jeg ligeglad med om links åbner i et nyt vindue.
  Dog benytter jeg mig oftest af at åbne links på siden. Egentlig syntes jeg det kan være lidt irriterende med alt det bladren tilbage og frem, men jeg mener dog stadig, at ønsker man at se linket på en ny side, kan man jo bare holde shift-tasten nede?

  Hvad mobil angår, har jeg virkelig ingen ide. Det med mobilen har jeg ikke rigtig kigget på endnu, men ummidelbart tænker jeg at links generelt kunne være irriterende på en mobil?

 25. Michael Østergaard

  Mikael, rigtigt nok, man skal selvfølgelig heller ikke gøre et problem større end det er – noget jeg ellers er mester i ;)

  Omkring mobilerne, så er det i stærk vækst, og håber derfor også at kunne bringe en masse viden med på bloggen – før eller siden.

 26. Mikael B

  Jeg vil glæde mig til at se noget om mobilerne, for det er lige før man lige så godt kan indse det.. It’s probably the future!!

 27. Michael Østergaard

  Helt sikkert, det bliver fremtiden – på den ene eller den anden måde.

  Det er et ganske spændende område, og samtidig en spændende udfordring at arbejde med. har virkelig først kunne sætte mig ordentlig ind i det, efter jeg fik min først touchmobil.

 28. Johnny Speiermann

  Bemærkede lige, at Safari bruger statuslinjen til at skrive “Gå til http://aaa.dk“, hvis et link ikke åbnes i et nyt vindue og “Åbn http://aaa.dk i et nyt vindue”, hvis linket er defineret med _blank, når man peger på et link.

 29. Johnny Speiermann

  Ahr. Tænkte ikke lige over, at den webadresse, jeg brugte i eksemplet, måske eksisterede. :)

 30. Michael Østergaard

  Hehe, alligevel en sjov betragtning omkring Safari.

  Har aldrig rigtigt brudt mig om den browser. Generelt synes jeg godt om så meget andet fra Apple.

 31. Bjørn Klinggaard

  Spændende debat at tage op. Mener at du har fat i det rigtige, når du skriver at emnet skal revurderes, specielt efter at tabs er blevet fast inventar i “alle” browsere.

  Nu har jeg ikke nær læst alle kommentar, så beklager hvis jeg gentager synspunkter og holdninger.
  Jeg holder på, at alle links åbner i samme vindue som standard, og det gør jeg af 4 grunde:

  1) Min egen holding: Kontrol, vil gerne selv kunne bestemme, hvordan jeg interagere på nettet.
  2) W3C: W3C dikterer det, og jeg stoler på gruppen af eksperter bag W3C, og mener det er vigtigt med en ens standard.
  3) Rolf Molich: Den danske brugervenligheds konge dikterer det også.
  4) Brugerundersøgelse: Da jeg studerede lavede jeg kvalitative og kvantitative undersøgelser samt tænke-højt-test der involverede problemstillingen. Resultatet viste, at brugeren selv ville bestemme, og at det forvirrede/irriterede mere end det gavnede at åbne i nyt vindue. Dog var tabs ikke en del af browsere dengang!

  Min konklusion er, at jeg helst vil have, at de åbner i samme vindue, men at jeg også er græskkatolsk og dermed kan leve med begge løsninger. Det vigtigst i min Verden er, at vi følger den samme standard, hvorfor brugerne ved hvad der sker, når de klikker på et link, og ikke oplever forvirring og irritationer.

 32. Michael Østergaard

  Super godt og velargumenteret input, Bjørn :D

  Netop, så synes jeg hele debatten er blevet af en anden karakter efter, vi fik tabs i browserne. Tabs tror jeg har fjernet en stor del af den forvirring, som ellers har skabt irritationer.

  Det kunne faktisk være meget interessant at gennemføre en omfattende brugerundersøgelse på netop udgående links for at se, hvordan folk egentlig har det – på kryds af aldersgrupper osv.

  Igen, mange tak for dit input, yderst brugbart :)

 33. Steffen Gregersen

  Jeg foretrækker helt klart at eksterne links åbnes i nye vinduer. Så risikerer jeg ikke at “glemme” hvor jeg kom fra, og kan så læse en evt. artikel færdig, inden jeg hopper til den eksterne side og undersøge den artikel eller hvad det nu måtte være.
  Hvis jeg er i tvivl om hvordan den åbner et link, åbner jeg det tit med CTRL + klik, så jeg er sikker på at det åbner i en ny tab.
  Så herfra en helt klar opfordring til at lade eksterne links åbne i et nyt vindue.

 34. Michael Østergaard

  Mange tak for dit input, Steffen :)

  Så kan vi sætte en streg mere ved, at udgående links bør åbne i et nyt vinduet. Resultatet af debatten taler nærmest for sig selv, men alligevel satser jeg på en opfølger – før eller siden ;)

 35. Frederik Trovatten

  Super emne at tage op og højrelevant.

  Personligt fortrækker jeg selv at være herre over nye vinduer. Derfor fortrækker jeg at det ikke åbner i et nyt vindue.

  På den måde kan jeg selv åbne alt det jeg har lyst til i nye fanebladet, med CTR-klik.

  Men det er jo en helt andet debat for den gennemsnitlige internet-bruger.

 36. Frederik Trovatten

  Som andre også skriver, så kan det være en god idé at åbne i eksterne fordi brugeren ikke skal “fare vild” og glemme hvor han/hun var. På f.eks marketing blogs, hvor folk er lidt mere gavet, vil jeg foretrække at de ikke åbner i eksterne. I modsætningen til hvis man f.eks havde en børnetøjs shop, hvor målgruppen er mindre erfarende.

 37. Michael Østergaard

  Mange tak for din input Frederik – og velkommen til :)

  Det kan være rigtigt nok, at man måske bør variere i sin fremgangsmetode alt efter målgruppen/brugerne.

  Alt i alt er meningerne på sin vis delte, og derfor vil jeg også lave en mere bred og dybdegående undersøgelse i håb om at danne et lidt bedre billede af, hvordan fårene er fordelt på marken.

 38. Peter Lauge

  Jeg har det som Rosenstand, jeg kan godt lide det åbner i nyt vindue.

  Jeg syntes faktisk der burde være en standard i alle browsere, så man tydelig kan se hvad linket gør.

  Gammelt indlæg ellers :)

 39. Michael Østergaard

  Bedre sent end aldrig, Peter :)

  Ved ikke, om det bør være en standard i browserne. Det bør i hvertfald være noget vi som webdesignere og webudviklere er bedre til at synliggøre.

 40. Anders

  Jeg faldt lige over dette indlæg som jeg synes, selvom det er af noget ældre dato, stadig er relevant. Det synes jeg viser, at det er et godt emne at have bragt i sin tid, siden det stadig kan være relevant i dag.
  Jeg foretrækker at links til eksterne sider også åbner i et eksternt vindue. Jeg er af den mening, at man måske fastholder muligheden for, at ens besøgende ikke “glemmer hvor de kom fra”, hvis vinduet til den oprindelige hjemmeside stadig er åbent i “baggrunden”. Så kan folk også selv vælge, om de vil videre og læse på den anden side med det samme, eller blot have den liggende til når de er klar til at læse på den. :)

 41. Michael Østergaard

  Hej Anders,

  Den holdning har jeg længe delt, men i dag ser jeg lidt anderledes på det. Det gør jeg fordi, smartphones og des lige, spiller en betydelig rolle. På den fungerer det knap så heldigt, når links åbner i et nyt vindue – hvis du spørger mig :)