Debat: Skal vi give IE6 dødsstødet eller fortsat yde support?

Udgivet den 13/04 - 2010

På det seneste har jeg læst adskillige debatter på internettet omkring support af IE6 aka Internet Explorer 6.

Disse debatter har vakt en del tanker hos mig selv, og egentlig også på min arbejdsplads, hvor vi for nyligt faktisk valgte at se bort fra IE6 på et enkelt projekt. Desmere har jeg rent faktisk valgt at se 100% bort fra IE6 her på min egen hjemmeside. Min side fungerer dog stadigvæk acceptabelt – sidst jeg tjekkede (hvilket dog ikke er for nyligt).

Lad os få gang i en debat og få nogle meninger på bordet.

Indholdsfortegnelse

 1. Hvorfor supportere IE6?
 2. Skal vi tage penge for at supportere IE6?
 3. Andre omkring IE6
 4. Konklusion
 5. Lidt humor at slutte af med

1. Hvorfor supportere IE6

Ja, det er et spørgsmål som oftere og oftere bliver stillet i disse dage. Der kan være mange gode grunde herfor, men kan det i nogle tilfælde overhovedet betale sig at optimere op imod en døende browser?

Det har længe lagt mig i blodet, at optimering op imod IE6 var en ganske selvfølge, men egentlig også en pligt. Men hvornår holder denne pligt så op? Nogle skal være de første til at tage skridtet, så vi slipper af med denne torn i øjet.

Tv2 har bl.a. valgt at tage skriftet, men de lader i det mindste brugerne vide, at browseren ikke understøttes, og derfor kan være skyld i fejl og uheldige oplevelser. Det er som minimum den ydelse, du skal give dine brugere, hvis du tager skridtet væk fra IE6. Alligevel har jeg ikke valgt den fremgangsmåde her på min side, men tro mig, det har været i mine tanker rigtig mange gange. Min hjemmeside skulle dog alligevel gerne virke langt hen ad vejen.

Derimod kan visse hjemmesider ikke rigtigt tillade sig at droppe support på IE6 – her snakker vi tit og ofte om webshops, hvor manglende support kan betyde mindre salg, og hvem er interesseret heri? Under alle omstændigheder bør du kigge i din statistik, der kan fortælle dig, hvor stort besøgstallet er med IE6 – inden du tager nogle forhastede beslutninger. Kigger jeg i min egen statistik, så stod IE6 for sølle 1.7% af mine besøgende i marts måned, hvorfor jeg ikke har så tralvt med at informere disse om den manglende support.

I bund og grund skal vi stadigvæk fortsætte med at supportere og optimere op imod IE6 så længe vores besøgende stadigvæk benytter sig af browseren. Det er ikke fair at lade disse besøgende blive mødt af irriterende fejl og andet, der kan få dem til at forlade en hjemmeside. Specielt ikke hvis dit formål er at tjene penge igennem din hjemmeside. Hvorfor smide en potentiel køber væk?

Når det så er sagt, så kan du måske godt se igennem med små designmæssige detaljer, som ikke ødelægger oplevelsen for disse brugere. Måske vil brugerne med en moderne browser blive mødt af en hjemmeside med runde hjørner (opnået vha. af CSS3), hvorimod de besøgende med IE6 vil opleve firkantede hjørner. Disse besøgende vil højest sandsynligt slet ikke være klar over, at hjemmesiden skal have runde hjørne. Pointen er såmænd, at de stadigvæk kan benytte hjemmesiden problemfrit. Alligevel kræver disse tweaks ofte ekstra tid af webteamet, der jo stadigvæk er nødt til at teste og tjekke hjemmesiden igennem. Derimed ikke sagt, at vi engang ude i fremtiden kan spare denne tid væk – test af en hjemmeside er altid vigtig! ;)

Summa summarum, så er der helt sikkert langt flere grunde end dem, som jeg har nævnt her. Det er netop her, vi skal have dig med ind i debatten. Fortæl hvorfor du/i understøtter eller ikke understøtte IE6.

2. Skal vi tage penge for at supportere IE6?

Et punkt, der dukkede op i debatten var, at nogle faktisk tager penge for at supportere IE6. Er det egentlig retfærdigt? På sin vis ja, fordi det alligevel kan tage sin tid at optimere HTML, CSS, javascript og andet op imod IE6. Men som nævnt tidligere, så ser jeg optimering op imod IE6 som en pligt, og med det i mente, så kan man ikke tillade sig at tage penge for denne optimering. Sjældent er det jo din kundes skyld, at deres brugere benytter sig af IE6. Og de går jo trodsalt til dig, fordi de forventer, at du kan levere varen. Du køber vel heller ikke en Audi og forventer, at den har en motor fra en Lada?

I det mindste bør du oplyse dine kunder omkring et gebyr, men du skal sandsynligvis også være forberedt på utilfredse kunder. Nogle kan måske være låst til IE6, fordi de benytter sig af eksempelvis Citrix. Derfor bør du tænke en del over, hvem dine kunder er, og om det derfor kan være til stor gene og irritation – i såfald bør du nok fortsat yde gratis support på IE6.

Du bør også have målgrupperne i mente, når du tænker på IE6. Hvis nu eksempelvis en pågældende hjemmeside henvender sig udelukkende til teenagere, så har man alligevel en idé om, at de er noget mere med på beatet end de fleste. Alligevel kan det være, at nogle af disse teenagerer, i målgruppen, benytter mor og fars computer, der slet ikke er up-to-date. Ja, det er skam set oftere end du måske lige går og tror. Tag eksempelvis et kig på dine egne forældre ;)

Alt i alt, så synes jeg personligt ikke, at man kan tillade sig at opkræve penge for dette. Lad mig blot refererer til min tidligere udtalelse ovenfor omkring købet af en Audi – det siger vidst det hele!

3. Andre omkring IE6

Nedenfor er et godt link, hvor i får adskillige synspunkter fra andre i webindustrien.

4. Konklusion

Indtil videre er min konklusion stadigvæk den, at det er din pligt at supportere IE6. I nogle tilfælde er det iorden at se bort fra IE6, men alt i alt handler det rigtig meget omkring målgruppen for pågældende hjemmeside.

Selvom din statistik måske kun siger 3-5% besøgende med IE6, hvad hvis disse 3-5% står for 10% af dit salg på en webshop, så vil det jo være yderst ulogisk at se bort fra IE6.

Sidst men ikke mindst, som du bliver bedre og bedre til HTML, CSS, Javascript og andet, så lærer du også, hvad IE6 ikke er glad for. Dette kan du derfor allerede tage højde for, når selve hjemmesiden strikkes sammen. Desmere kan du også have i tankerne, at brugen af for mange smarte og nymoderne effekter kan give problemer i IE6. Biblioteker som jQuery og MooTools har dog taget højde for IE6. Derimod skal du nok nærmere være påpasselig med de features, der anvender disse bioblioteker. Dvs., du skal være opmærksom på, hvilke browsere, disse understøtter.

Kort og godt, brugerne har magten, og dem skal du servicere.

5. Lidt humor at slutte af med

Kommentarer

 1. Martin Nielsen

  Altså jeg ville da ønske man bare kunne give skidtet dødsstødet, for hold da op man skal tit igennem en masse for at få det til at virke ordentligt i IE6. Jeg er jo så bare i den situation at sidde med en webshop hvor en fin procentdel stadig bruger ie6 og hvor en ikke ubetydelig del af omsætningen stadig er IE6 brugere, så jeg slipper nok ikke af med IE6 sådan lige med det samme. Tjekker ofte om procentandelen ikke er ved at gå ned, men det er faktisk ikke tilfældet, af og til stiger den faktisk, måske i takt med flere og flere ældre kommer på nettet med gamle computere og dermed også gamle browsere.

  Min egen blog fungerer i IE6 men har egentlig besluttet at jeg ikke rigtigt gidder tage højde for dette længere, for her er antallet af besøgende i IE6 så lavt, og siden jeg ikke skal tjene penge på de brugere så må de bare opgradere hvilket de nu også får en besked om.

  Jeg tror rigtig mange webdesignere simpelthen har droppet ie6, og det kan som du siger give problemer. Har sågar hørt om virksomheder hvor kunde krævede det skulle virke i IE6, men det gad virksomheden så ikke, så de lavede siden og undlod at teste i IE6, og det virkede selvfølgelig ikke. Og nej mener heller ikke man kan tillade sig at tage penge for support. Men selvfølgelig skal det heller ikke være sådan at kunden kræver en masse som ikke kan lade sig gøre og samtidig ønsker IE6 support til samme pris. Men standard ting som box model bugs bør man bare tage højde for!

 2. Morten Kaltoft

  IE6 er da død for længe siden? :)
  http://ie6funeral.com/

 3. Anders Christensen

  Set i min optik er det på tide at slukke for de sidste IE6′ere der findes rundt omkring i verden.

  Google har f.eks fra 1. marts i år påbegyndt udfasningen af support for IE6 i deres applikationer og jeg ser ikke nogen grund til at andre skulle lade være med at gøre det samme.

  En browser der er to versioner forældet er efter min mening efterhånden ret håbløs at optimere noget til, og der går nemt uforholdsmæssigt meget tid på at optimere alting til også at virke for de sidste 1-5% af brugerne der har valgt ikke at komme med ind i nutiden hvad browsere angår.

  Om ikke andet kan man jo passende informere de besøgende der bruger IE6 om at deres browser ikke længere understøttes og så henvise dem til relevante versioner af de forskellige browsere.

  Naturligvis har det offentlige en større forpligtelse i forhold til tilgængelighed end private virksomheder har og jeg vil ikke forvente at IE6 virker alle steder jeg færdes på nettet.

  For en netbutik vil jeg håbe at ejerne og teknikerne bag butikken vælger at kigge lidt på omsætning fra forældede browsere kontra den omkostning der er ved stadigvæk at understøtte dem.
  Jeg ville ikke blive forbavset hvis ROI ikke er positivt på optimeringer til IE 6 i mindre shops.

 4. Martin Nielsen

  @Anders helt enig man bør opveje om det kan betale sig. så længe man bare husker kundens livstidsværdi i sin ROI beregning, for har du først afvist kunden pga hans/hendes browser og ævlet om noget opgradering osv som kunden alligevel ikke forstod, så smutter den kunde til konkurrenten. Og selvom kunden så måske alligevel finder dig igen via google hvad enten det måtte være via cpc eller organisk, ja så vil jeg tro kundens dårlige oplevelse så småt vil komme frem og afholde ham/hende for at købe, selv hvis han hun har opgraderet i mellemtiden. Vores IE6 brugere handler faktisk mere procentvis end vores ie8 brugere, så for os kan det betale sig, og er næsten et must – men for mange vil det bare være en omkostning. Men generelt er jeg ikke tilhænger af at fortælle kunder at deres udstyr ikke er godt nok, det er vist ikke lige frem godt for konverteringen.

 5. Michael Østergaard

  For det første, mange tak for deltagelse i debatten :D

  @Martin – Ja, IE6 vil nok være en fast del af din hverdag i meget lang tid endnu, men selv når den engang forsvinder, så brokker vi os sikkert bare over 7eren i stedet for. Bortset fra det, er jeg fuldstændig enig med dine vinkler, der også går ganske fint hånd i hånd med mine egne synspunkter nævnt her i blogindlægget.

  @Morten – Hvis du ikke har set det, så forekommer linket allerede i blogindlægget ;)

  @Anders – Det er rigtigt, at nogle skal tage de første skridt, og her synes jeg også, at det er ganske positivt, at nogle som Google går ind i kampen. Omkring det at føre en webshop, så synes jeg heller ikke nødvendigvis, at alt skal være i iorden ned til mindste detalje i IE6. Det skal bare være så problemfrit som muligt at foretaget et køb.

 6. Thor

  Hej Michael, dejligt med endnu et interessant blog indlæg :-).

  På min arbejdsplads har vi for nyligt valgt at opdatere vores projekt aftale, så der nu står at vi optimerer til ie7 og nyere, samt FF, Chrome, Safari. Det er derefter projektlederens opgave at forklare kunden hvilke konsekvenser det kan have. I et enkelt tilfælde har vi efter kundens ønske optimeret deres side så den fungerer upåklageligt i IE6. Det viste sig nemlig at over 80% af de besøgende brugte IE6.

  Dermed ikke sagt at vi ignorer den fuldstændig, med de CSS teknikker jeg har tillært mig gennem tiden ser siden som regel ganske fornuftig ud i IE6, så som regel er det ikke meget af brugeroplevelsen der går tabt.

  Derudover ligger vi som standard et script på siden der fortæller eventuelle IE6 brugere at deres Browser er forældet samt et link til nye browsere.

 7. Michael Østergaard

  Hej Thor, tak skal du have, det er rart at høre :)

  Sålænge man sørge for at informere kunden grundigt (som i lader til at gøre), så ser jeg heller ikke det helt store problem heri.

  Og som du selv siger, med tiden lærer man alligevel, hvad IE6 ikke finder acceptabelt, og derfor fra start af korrigere herfor. Eksempelvis med håndteringen af min-height. Her går jeg pr. automatik bare ind i mit stylesheet til IE6 og tilføjer en fast højde. Nu er det selvfølgelig også en af de mindre problemer, men understreger pointen ;)

  Til info dukkede følgende mulighed på Twitter op her til aften, der skulle give IE6-8 understøttelse af CSS3:

  http://fetchak.com/ie-css3

  Dog personligt, er jeg ikke den store fan af disse løsninger, fordi visse brugere (måske få) kan have javascript slået fra.

 8. Mikael B

  Hej Michael! Endnu et godt indlæg, der ligger op til en god diskussion. Og hvis jeg var færdig med min hjemmeside havde jeg også taget emnet op, for det er SÅ relevant! Nå men nu til sagen:

  AARGH, jeg hader, jeg hader, jeg hader IE6!!! Generelt IE!
  Mit problem er, at når man er 14 år gammel og laver hjemmesider, så kan ting som fx. CCS3 være så genialt og lave runde hjørner med, når man ikke lige har 699$ til at købe photshop. Men så er det eneste problem altså bare IE…
  Ja du gættede rigtigt den IE der styrer ca 80% af markedet for browsere, som tvinger mig til at bruge ekstra tid på at sidde og skrive alt forfra… Så det passer til de forskellige IE versioner.

  Jeg starter min hjemmeside som en hjemmeside der vil fungere optimalt i Firefox 3.5 og nyeste Safari! Dog mener jeg, at når IE styrer markedet så suverænt, er man nødt til at yde support for IE, og det gælder også IE6. Det er dog noget jeg vil gøre efterfølgende, men selvfølgelig vil jeg gøre opmærksom på det!

  Kort: IE6 er en f*cking pain in the a**, men support skal ydes, og sådan er det! Jeg mener ikke man burde give IE6 dødsstødet, medmindre man er sikker på at de besøgende har en nyere browser!

 9. Michael Østergaard

  @Mikael – Jeg tillod mig at rette din kommentar til, så mit navn stod rigtigt ;)

  CSS3 kan rigtig mange smarte ting, men der går nok nogle år endnu før vi kan udnytte dets fulde potentiale. For ej at glemme snakke om HTML5.

  Hvis en side har runde hjørner, så bliver man simpelthen bare nødt til at fra start at tage højde for IE6 – medmindre det kan være acceptabelt, at brugerne i IE oplever firkantede hjørner.

  Summa summarum, så er CSS3 og HTML5 ganske fedt, men sålænge IE6-8 sidder så hårdt på tronen, så må vi vente med tålmodighed.

 10. Mikael B

  Jamen jer er helt enig!

  Og det er helt sikkert, at venter man på at IE tager sig sammen og kommer lidt med på “beatet”, tror jeg sådan set bare jeg ville købe nogen popcorn, for der er laaaaang ventetid :-S

 11. Michael Østergaard

  Microsoft er faktisk ved at komme godt med på beatet med Internet Explorer 9.

  http://ie.microsoft.com/testdrive/

  Et mindst ligeså vigtigt punkt er de mange brugere, der ikke får opdateret.

 12. Morten

  Nu blev det 2011 og jeg må indrømme at jeg ikke tager højde for IE6 længere ….. næsten!
  For jeg må da indrømme at jeg ofte når jeg starte et nyt projekt tjekker koden i netop IE6 …… spiller det her og FF …. tja så spiller det i alle browsere (sådan cirka)

 13. Michael Østergaard

  Hej Morten,

  Man kan tydeligt se, at IE6 spiller en endnu mindre rolle i dag end da, jeg oprindelig skrev indlægget.

  Hos min arbejdsplads understøtter vi kun IE6 mod betaling.