QR-koder på godt og ondt

Udgivet den 30/06 - 2011

Er du nogensinde stødt på disse kvadradiske firkanter sammensat af flere firkanter – i en slags pixeleret tilstand?

Disser koder, QR-koder, er begyndt at vinde en smule indpas her i lille Danmark, men ikke altid i den positive ende af skalaen, desværre.

Indholdsfortegnelse

 1. Hvad fanden er en QR-kode?
 2. QR-Koder på godt og ondt
 3. Eksempler på QR-koder
 4. En skør idé eller to
 5. Konklusion
 6. Deltag i debatten

Hvad fanden er en QR-kode?

Selvom os, lidt nørdede personligheder, for længst er med på bølgen, så er det måske ikke alle læserne, der helt præcis ved, hvad det er, jeg har valgt at snakke om i dag (og det er helt i orden).

A QR code (abbreviation for Quick Response code) is a specific matrix barcode (or two-dimensional code) that is readable by dedicated QR barcode readers and camera telephones. The code consists of black modules arranged in a square pattern on a white background. The information encoded may be text, URL, or other data.

En helt tilfældig kode kan se således ud, hvilken du kan scanne med din smartphone (prøv Google Goggles, der fåes både til iOS eller Android).

QR-Koder på godt og ondt

Jeg tror hurtigt, at vi kan blive enige om, at denne type koder er geniale – i hvertfald så længe de bruges med omtanke. Vi er uden tvivl ikke så langt henne, at QR-koder kan anses som almen viden, men det betyder ikke, at vi skal vælge at ignorere dem fuldstændigt. Nej, fandeme nej – sæt i gang!

Ejer du en smartphone, så ved du også, hvor træls det er at indtaste webadresser eller andre typer af informationer. Generelt, så er touchbaseret telefoner ikke de fedeste redskaber til indtastning af tekst. Okay, måske lige med undtagelse af en sms eller 1.000.

En QR-kode er et godt supplement til, eksempelvis, indhold i et blad, hvor læseren kan besøge et relateret website eller tilgå anden relateret information. Det er meget nemmere blot at skulle scanne en kode fremfor et trættende og irriterende tastearbejde.

Fænomenet er derimod ikke helt modnet i lille Danmark. Det er ikke mit indtryk, at alle formår at gå helhjertet ind i brugen af QR-koder, desværre.

Eksempler, the good, the bad and the ugly

Lad os kigge på nogle eksempler:

Når QR-koder er anvendt fornuftigt

Tweetdeck
Er du ejer af en Android-baseret smartphone, så kan du nemt og hurtigt download Tweetdeck ved at scanne en QR-kode.

Nuance
Har QR-koder på toppen af mange af sine produkter (se dem i Imerco), der eftersigende giver adgang til manualer og des lige.

Kino (Nordisk Film Biografer)
De bruger QR-koder i deres magasiner, hvor koderne bl.a. giver adgang til trailers for filmene i bladene.

Sinap Co. Ltd. (japansk, umiddelbart)
Sinap har bygget en QR-kode som et sandslot og kombineret denne med en fræk sag. Det sjove er netop, at disse koder ikke behøver at stå knivskarpt for at kunne aflæses.

Tilføjelse af adresse til dit adressekartotek
Tilknyt en QR-kode til din kontaktside og gør det nemt at tilføje kontakten til din smartphone.

Når QR-koder er anvendt dumt

Vero Moda i Herning
En eller anden har fundet det praktisk at benytte en QR-kode i butiksruden (som udgangspunkt ikke dumt). Det er for så vidt uskyldigt, men ved hr. og fru teenager godt, hvad den dims skal bruges til?

Uheldighederne stopper desværre ikke her. Næh nej, man har sågar fundet det praktisk, at QR-koden åbner webshoppen. Nåååh, jamen den er da optimeret til min smartphone, right? Nææh, ikke just, desværre :(

Hør nu her, hvordan får man den lyse idé, at man skal besøge en fullblown webshop fra sin smartphone, som måske (med lidt held) har en 4.3″ lille skærm?

Jamen, jeg har jo en iPhone 4 med Retina Display. Ja, og hva så? Jeg har da også en iPad 2 (Ja, 1eren har jo ikke et kamera), men den står jeg ikke tilfældigvis med udenfor Vero Moda, vel ;)

Ja, en eller anden burde have røde kinder. Han, hun eller de skulle tage at læse: Web App Masters: Mobile & UX A Perfect Storm.

En skør idé eller to

Nogle gange får jeg en skør idé, som jeg gerne deler med læserne.

QR-koder ved gåruter

Fruen og jeg var en tur ud i det grønne. Ideen opstod ved en tur til Knudmosebjerget (bjerg = bakketop) i Herning. Der er markeret nogle ruter rundt i området, men hvorfor kan jeg ikke scanne en QR-kode, der efterfølgende præsenterer et smart og interaktivt kort eksempelvis vha. Google Maps.

Udbredelsen behøver ikke kun at være ved Knudmosebjerget i Herning, men hvilken som helst gårute. Det kan være gåruter rundt i diverse byer. Ruter med stop undervejs ved forskellige seværdigheder, som igen har en QR-kode tilknyttet med informationer om seværdigheden.

Kort i forlystelsesparker og lignende steder

Hvad med en tur i zoologisk have eller tivoli i København. Hvorfor kan jeg ikke bare scanne en QR-kode og derved få et kort over hele parken. Kortet kunne måske bare være Google Maps (kan det lade sig gøre?) eller en applikation, hvori jeg kan finde de attraktioner, spisersteder eller andet, jeg ønsker at besøge.

Lad blot fantasien få frit løb. Inden længe kommer man faktisk på rigtig mange ideer, steder eller andet, hvor QR-koder kan benyttes.

Konklusion

Selvom QR-koder er super fedt, så er man stadigvæk nødt til at bruge dem med lidt omtanke. Som det er i øjeblikket fungerer de ganske fint som supplement i et blad eller eventuelt på et website, hvor du kan indrage din smartphone.

Når det er sagt, så skal vi ikke holde os tilbage. Vi bør tænke QR-koderne mere ind i vores dagligdag – også selvom gud og enhver mand endnu ikke ejer en smartphone.

Brug QR-koderne som et supplement til oplevelsen (Sammenlign gerne med tankerne bag Progressive Enhancement og Responsive Web Design), så dem med muligheden får en ekstra oplevelse. Det vil undertegnet eksempelvis elske!

Del gerne mange flere eksempler med undertegnet og de øvrige læsere :D

Kommentarer

 1. Felix

  Hej Michael.
  Gode betragtninger, QR er stadig brugt mere uheldigt end heldigt herhjemme synes jeg. Men mon ikke man snart får en idé om et fornuftigt brug af dem?
  Du kommer ihvertfald med et par gode betragtninger og ideerne fejler ingenting.

  Og sådan lidt off topic; hvad sker der for sprogbruget i dette indlæg, det er da riimeligt atypisk for dig?

  :D

 2. Michael Østergaard

  Mange tak for kommentaren, Felix.

  Jeg kunne snildt dele gode eksempler på QR-koder i fremtiden – det giver goså nogle gode, nemme og korte blogindlæg :)

  Ps: Sproget tog vidst overhånd. Lover at trimme blogindlægget ovenfor hurtigst muligt.

 3. Rikke Høyer Schrøder

  Hej Michael og Felix

  Tag et kig forbi http://www.ilovebarcodes.blogspot.com, her finder i både fantastiske, gode og piv dårlige eksempler på brugen af 2D barcodes fra ind- og udland.

  Bedste hilsner
  Rikke

 4. Michael Østergaard

  Hej Rikke,

  Først og fremmest mange tak for kommentaren, men ikke mindst for linket. Der ser ud til at gemme sig en interessante eksempler.

  Bit.ly benytter sig også af QR-koder:

  http://bitly.com/knlWJG+

 5. Michael Østergaard

  http://vimeo.com/19447662

  Gå til omkring 8.29 og en QR-kode vil blive tilgængelig med mulighed for flere informationer.

  Desværre står den der lidt kort tid, men video-serien er super underholdende og interessant.

 6. Esben Hindhede

  Hej Michael,

  Udmærket artikel omkring QR-koder. For mig at se, er den største ulempe ved dem, at du skal bruge en 3. parts applikation til telefonen for overhovedet at aflæse koden. Når man har fået fat i applikationen, skal man altid starte den for at kunne læse koden. Det virker som om det ikke helt er tænkt ind i telefonerne.

  Ærgeligt når man bare burde holde sin telefon op foran koden for at scanne den, uden at sætte gang i apps osv. Man kunne evt. lave et QR-mode på mobilen, så man kan holde fx “sluk” og “lyd op” nede på samme tid for at aktivere kameraets qr-scanner. Så ville det være lynhurtigt at bruge.

  I 2009 skulle vi på studiet udtænke en metode til at engagere folk ved hjælp af QR-koder hvor vi valgte at lave en interaktiv mordgåde. Deltagerne skulle gå ind i et rum og prøve at finde ud af hvem af 4 mistænkte, var den skyldige.

  Vi havde lavet en masse clues og spor som alle var tagget med en QR-kode. Nogle gange var koden en url, andre gange en gåde eller en talkombination.

  Det synes jeg, var en måde at udnytte QR-kodens egenskaber. Nemlig til at gøre information tilgængeligt på mobilen på ingen tid. Har lige lagt et enkelt billede op fra projektet her: http://dl.dropbox.com/u/378980/billeder/qr.jpg
  QR-koden er på skiltet med 2-tallet.

  Om QR-koder for alvor vinder indpas er svært at sige. Jeg tror personligt, at det helt store bliver teknologien hvor man blot skal holde sin mobil op ved siden af en sticker, der så sender information ind i telefonen. Så man er fri for overhovedet at bruge kameraet. Skal lige se om jeg kan finde nogle links omkring emnet.

 7. Michael Østergaard

  Hej Esben, mange tak for din kommentar :)

  Du har ret, det er ærgeligt, at man skal fumle med 3. parts-applikationer. Det kan nemt være en årsag til, at koderne endnu ikke er så udbredt. Det vil være en anelse mere smart, hvis teknologien var indbygget sammen med kameraet, som ofte har en genvej (på nogle smartphones).

  Fedt projekt i fik lavet. Det er interessant, hvad man kan drive det til, når blot man slipper fantasien løs.

  Den teknologi du nævner, er det NFC?

 8. Esben Hindhede

  Lige præcis det ja. Det virker langt mere intuitivt. Spørgsmålet er om folk stoler på “det automatiserede” i det.

 9. Michael Østergaard

  Præcis, tror bestemt heller ikke alle vil føle sig trygge, men en god overgangsperiode kan gøre underværker, vil jeg tro.

  Når NFC bliver mere udbredt, så håber jeg nu alligevel, at os med muligheden og lysten, kan benytte det.

 10. Richard Trovatten

  Jeg har set få cases der viser hvordan QR-koder kan tilføje værdi der rækker ud over den åbenlyse tidsbesparelse, som scanningen sparer dig. Alligevel faldt jeg forleden over et link på twitter (via @boetter), der viste hvordan en koreansk butikskæde har brugt teknologien til at flytte butikken til der hvor kunden er istedet for omvendt.

  Konceptet er simpelt og bygger på en fin, men enkel indsigt om at folk har travlt og helst vil slippe for at handle ind i indkøbscentre på vej hjem fra arbejde. Denne indsigt – kombineret med mulighederne som QR-koden indeholder – førte til idéen om at gøre metrostationer til indkøbscentre ved at bruge væggene på stationen som grafiske illustrationer af produkter som du med din telefon-scanner kan bestille og få bragt ud.

  God idé, elegant udført.

  Se projektet her: http://www.youtube.com/watch?v=nJVoYsBym88

 11. Michael Østergaard

  Mange tak for kommentaren, Richard :)

  Super gennemført eksempel, du har medtaget.

  Eksemplet viser i den grad potentialet i QR-Koder.

 12. Michael Østergaard

  Et eksempel mere:

  http://www.youtube.com/watch?v=itmw0rabB6Q

 13. Richard Trovatten

  Helt sikkert. Det er en ret fin ide!

 14. Michael Østergaard

  lidt tørre tal, dog Amerikanske…

  http://bit.ly/oRwL15

 15. Rikke Høyer Schrøder

  Hej Michael,

  Den amerikanske analyse virksomheden Lab42, har netop afsluttet en mini undersøgelse af brugen og kendskabet til QR koder i USA.

  I undersøgelsen blev der blandt andet klarlagt;

  Hvor stor en andel der kender til de små kvadratiske QR koder
  Hvordan de bruger dem og
  Hvorfor nogle QR koder scannes og andre ikke gør

  Resultatet er ikke overraskende. For selvom de i USA er langt foran os danskere i brugen af QR koder (2D barcodes) generelt er det stadig en rigtig stor del af den amerikanske befolkning der endnu ikke kender til fortræffelighederne…

  Se mere her: http://bit.ly/o2LydD

  Bedste hilsner
  Rikke/I love barcodes

 16. Michael Østergaard

  Hej Rikke,

  Mange tak for fiffet. Jeg er helt tosset med infographics :D

 17. Rikke Høyer Schrøder

  Hej Michael,

  Det kan jeg godt forstå! :)

  Rikke

 18. Bilbärgning

  Tjoho!

  Udmærket artikel omkring QR-koder! Grejt;)

  /Tom

 19. Daniel Nielsen

  Jeg vil bestemt også melde mig under pro-fanen, men vil samtidig også pointere, som mange af mine med-kommentatorere gør mellem linjerne, at det er den ligegyldige brug i bl.a. i Danmark der gør at der ikke er flere der bruger og kender til QR kodernes magiske univers.

  Hvis nu QR koderne ville blive brugt med interaktivitet for øje, så kunne det være at flere ville lade sig overtale til at pege deres telefon hen på dem. Med nutidens monologiske facon er det klart at mange fravælger dem eller finder dem ligegyldige.

 20. Michael Østergaard

  Vi er helt enige, Daniel.

  Alligevel kan man måske give os selv skyldes (os med den gode viden omkring QR-Koder), fordi vi ikke prøver at inddrage dem i forskellige projekter?

 21. Alex Bek

  Med en kapacitet på 4.296 tegn ( blandet tal og bogstaver ), så burde der være mere end rigelig mulighed for at lave ruter på et google map, ud fra en QR-kode. Det skal så nok også lige siges at det er de største versioner, der har så høj kapacitet. Den du viser som eksempel har en kapacitet på 77 tegn, så det er nok ikke nok til en rute på google map.
  Forskellen i versionerne ligger i hvor komplekse de er i deres opbygning, med andre ord hvor mange pixels de består af.
  Her er spørgsmålet så hvor godt et kamera der sidder i ens smartphone, for at denne kan “læse” ( et billed bliver taget, en algoritme tjekker billedet for om det indeholder en QR-kode og denne bliver dekodet, hvis der er en ) QR-koden.
  Så det virkelige spørgsmål man bør stille i sidste ende er vel, hvor godt er det dårligste kamera i en smartphone? For at man kan garantere sine kunder, at de kan læse informationerne på ens QR-koder.

 22. Michael Østergaard

  Jeg er givet vis ikke helt alene med min holdning:

  http://www.imediaconnection.com/article_full.aspx?id=30267

  Ps: Alex jeg er helt sikker på (udfra din forklaring), at nogle ældre smartphones kan få problemer, hvis det afhænger af kameraet. Når det er sagt, så skulle nutidens QR-koder nemt kunne læses uden at være specielt klare i sine pixels (afhænger selvfølgelig stadigvæk af kameraet).

 23. Michael Østergaard

  Super fedt eksempel:

  http://www.springwise.com/government/croatia-postage-stamps-trackable-qr-code/

 24. Daniel Nielsen

  Ja det er sørme et fedt eksempel på rigtig god brug, mon ikke Post Danmark kunne bruge et hint med vognstang?

 25. Felix Sanchez

  Nu hvor vi er ved de fede eksempler:
  http://www.youtube.com/watch?v=h7HnR02kJxY

 26. Michael Østergaard

  Daniel, sjovt nok bliver Post Danmark nævnt i artiklen. Synes dog ikke lige det er frimærke, der trænger til et gennemtjek, men nærmere deres forsendelsespriser.

  Felix, et rigtig godt eksempel på, at de er foran på bl.a. det mobile områder over i det fjerne østen. Eksempelvis benytter de internettet (browseren) i højere grad til forskellige services frem for apps.

 27. Michael Østergaard

  Endnu et fedt eksempel:

  http://www.fastcodesign.com/1665589/a-crossword-puzzle-that-doubles-as-a-qr-code

 28. Michael Østergaard

  Why QR codes aren’t catching on:
  http://edition.cnn.com/2011/12/08/tech/mobile/qr-codes-gahran/index.html

 29. Michael Østergaard

  Creative Uses for QR Codes:
  http://speckyboy.com/2012/01/26/creative-uses-for-qr-codes/

 30. Nicolai Busekist Ohlsen

  Jeg har netop fået trykt visitkort med en QR-kode i hjørnet. Det var lidt et sats, idet jeg var bange for at QR-koden vil fjerne fokus fra det logo, der sidder i det modsatte hjørne, dog er QR-koden blevet en tilpas størrelse, så logo stadig trækker mere fokus.

  Jeg har afleveret visitkortet til et par enkelte, der med det samme har trukket smartphonen op af lommen og skannet det. Jeg synes det er lidt mere interessant med en QR-kode fremfor et link til hjemmesiden (selvfølgelig har jeg også et link til hjemmesiden med på visitkortet).

 31. Michael Østergaard

  Hej Nicolai, rigtig fin idé på visitkortet.

  Omkring placeringen, så havde bagsiden måske være mere optimal.

 32. Nicolai Busekist Ohlsen

  Hej Michael,

  Det er skam på bagsiden. Forsiden er et mørk baggrund med lyst logo. På bagsiden er QR-koden i venstre øverste hjørne, info nederst og logo i øverste højre hjørne.

 33. Michael Østergaard

  Ahh okay, fik det læst som på forsiden.

  Ellers kunne bagsiden også bare have haft en qr-kode midt i :)

 34. Bente Nybo

  Jeg har lige været på Uddannelses messen og arbejde for studievalg.
  Under messen kommer man i kontakt med en MASSE teenagere – nogle mere begejstrede for at være blevet “TVUNGET på det GROVESTE” til at være der.

  En idé kunne her have været at smække en qr-kode på vores studievalg t-shirts, og lade eleverne udfylde de spørgeskemaer (hvor de kunne vinde pizza) via telefonen i stedet for på papir, give adgang til et kort over kongrescenteret (jo, det var vist lidt svært at finde rundt) og måske linke videre til nogle af de videoer/andet materiale der var lavet til messen.

  Jeg ser gode muligheder for qr-koderne… når de bliver brugt “rigtigt”.

 35. Michael Østergaard

  Hej Bente og velkommen til :)

  Det er nogle interessante betragtninger. Det havde været meget oplagt at bruge koderne, som du nævner – specielt målgruppen taget i betragtning.

  Mon ikke koderne vender mere indpas her i løbet af i år?

 36. Michael Østergaard

  SAMDATA\HK FIK TÆSK MED EN VÅD QR-KODE:

  http://www.hk.dk/samdata/nyheder/nyhedsarkiv/februar_2012/samdata_hk_fik_taesk_med_en_vaad_qr_kode

 37. Michael Østergaard

  http://wtfqrcodes.com

 38. Morten

  Hej Michael / interessant – jeg skal lave en qr kode på sort baggrund – ved du hvordan jeg gør det // Morten

 39. Michael Østergaard

  Hej Morten,

  Det nemmeste vil nok være at smide koden igennem et billedbehandlingsprogram og efterfølgende tjekke, om den overhovedet virker.

 40. Michael Østergaard

  En ganske fin artikel, der gennemgår hele problematikken i QR-koder – positivt som negativt. Mange gode pointe, der er værd at tage med, hvis man selv arbejder med dem i dagligdagen.

  http://designshack.net/articles/business-articles/should-you-be-designing-with-qr-codes/

 41. Bente Nybo

  Så faldt jeg lige over en smart måde for en Café-kæde at bruge QR koder på:
  http://creativity-online.com/work/cafe-joe-location-based-print-ad/28544

  Jeg synes faktisk det er ret godt udtænkt:
  - Simplet og brugervenligt… og hvem kunne da ikke lige drikke en kop kaffe.

 42. Michael Østergaard

  Det er rigtig interessant. Specielt det, at der rent faktisk er et incitament og ikke bare en uforklarlig og pixeleret firkant i et blad :)

 43. Jesper

  Hej alle
  Lige et lille tip om QR koder – hvis du prøve at lege med QR koder, så kig forbi http://www.zumoqr.dk Her kan du både oprette en Gratis-konto til din QR koder, eller også kan du oprette gratis QR koder fra QR kode generatoren som findes på forsiden af websitet.

  Ha en god dag!

  /jesper

 44. Michael Østergaard

  Jeg har skrevet et helt nyt indlæg med nogle flere tanker:

  http://www.michael-ostergaard.dk/qr-koder-mig-her-og-qr-koder-mig-der