Responsive webdesign, webdesign gjort rigtigt

Udgivet den 25/08 - 2011

Som jeg ser det, så står vi overfor en skillevej i webindustrien. Enten kan vi fortsætte som vi altid har gjort, ned ad den forkerte vej. Eller vi kan vælge at dreje fra og følge den rette vej. En vej, der omfavne internettet, som sit eget medie.

Internettet er et fleksibelt medie, men vi har altid set det som et fast og låst medie. Ja, vi har vel egentlig betragtet det som et trykt medie – blot online.

Tiden er inde til at betræde en ny vej, om end en ukendt vej, men en meget spændende og interessant vej. En vej der peger mod fremtiden. En vej, hvor vi jævnligt ikke behøver at kigge os selv over skulderen (you know, IE6 and other stuff), men i stedet kigge fremad.

Internettet, generelt, er dog et ungt medie, hvorfor vi endnu ikke har fundet et godt fodfæste. Det trykte medie har haft adskillige århundrede bag sig, og er derfor et solidt og velkendt medie. Et medie med gode rammer, men rammer der ikke, som udgangspunkt, passer til internettet. Dog, med så meget andet, så kigger vi altid på noget bekendt – ja, vi prøver sågar at presse det ned over noget ukendt.

Mange år er gået og teknologien har virkelig bragt os i en rigtige retning med g0de muligheder, der omfavner internettet som et fleksibelt medie, som det nu engang er – og faktisk altid har været (vi har bare ikke vidst, hvordan vi skulle håndtere det).

Send de gamle vaner på pension

Det er på tide at ændre vores tankegang omkring et fast layout. Sandheden er den, at et website, i eksempelvis 960 pixels i bredden, er en  dårlig oplevelse både på en 27″ iMac (eller 27″ Skærm fra Apple i 2560×1440 pixels), som på en smartphone (iPhone, Android-baseret eller noget tredje).

We need to shed the notion that we create layouts from a canvas in. We need to flip it on its head, and create layouts from the content out.

Mark Boulton

Mark har i den grad fat i noget, men det har Andy også. Det handler også omkring vores holdning til måden, hvorpå vi udarbejder et webdesign og ikke mindst, hvordan vi præsenterer det overfor kunden.

One of the main reasons why many people cling to the expectation that a web design should look the same across every browser is that one of the first things that designers show them is a carefully crafted static design made in Photoshop or Fireworks.

Andy Clarke

Dog stadigvæk en smule problematisk, eftersom Photoshop, Fireworks, Muse (use with caution) og des lige stadigvæk kræver, at man indtaster en fast canvas, som det aller første, før man går i gang.

However, the future looks bright, I predict (hvad ellers?) ;)

Sæt indholdet først, Content First

Yup, content is king and has been all along ;)

Indholdet er nu engang det, som de besøgende kommer efter. Indholdet er og bliver grundfundamentet i ethvert website.

Beklager, men du kan altså ikke bygge et website uden. Du kan dog forsøge, men en smuk indpakning kan ikke redde elendigt indhold. Det er lidt som at tisse i bukserne, det er en kortvarig effekt. Brugerne vil hurtigt opdage, hvad der lurer bag facaden – og straks er de skredet.

Du ved, et website er formidling af indhold igennem et webdesign (kommunikation, synlig såvel som usynlig).

Still in doubt? Let Jeremy Keith explain

Enough said!

Brug 42 minutter i fællesskab med Jeremy Keith.

Kommentarer

 1. Morten Barklund

  Du har helt ret: http://i.imgur.com/2bfkJ.jpg

  Responsive Web Design fra A Book Apart tager dig i hånden på yderst behagelig vis og forklarer endda også processen for grafikere, så du kan få dem til at psd’e skelettet til dig korrekt første gang.. http://www.abookapart.com/products/responsive-web-design

 2. Frank Ulrich

  Er helt klart enig. Er dog blevet noget overrasket over, hvor tidskrævende det er. Har personligt brugt en voldsom mængde tid på at skabe og tilpasse mit content og er stadigvæk langt fra færdig til der jeg gerne vil hen imod.

 3. Michael Østergaard

  Præcis Morten, har sågar anmeldt bogen: http://www.michael-ostergaard.dk/responsive-web-design-ethan-marcotte

  Arbejder også på en bedre version af mit eget website, der virkelig ikke tager sig alt for heldigt ud i større opløsninger.

  Hej Frank og mange tak for din kommentar :)

  Det tager bestemt tid, men jeg tror årsagen er, at vi pludselig skal benytte en ny metode, at vi skal tænke omvendt/anderledes. Alt begyndelse er svær og tidskrævende.

 4. Emma

  Jag tror att i framtiden kommer det bli mindre “tryckt” som du uttrycker det, alltså text, och mer video, rörlig bild över huvud taget, videokonferens osv. Så en dag kanske Facebook är förlegat och då vore det ju kul med ett sorts socialt nätverk som gick genom video och 3D. Detta är bara tankar… :)

 5. Christoffer Vorre

  Hej Michael.

  Fed blog, jeg læser med i tide og utide. Du, jeg ved ikke om du har set vores site http://www.gaveeksperten.dk men vi gik jo online i marts. Synes det står lidt stille med SEO, så inspireret af din blog vil jeg høre om du har et par fif til hvad vi kan gøre for at komme videre?

  Håber du stortrives! ;)

  Mvh
  Christoffer

 6. Michael Østergaard

  God diskution omkring Responsive Web Design på Boag World:

  http://forum.boagworld.com/discussion/6545/when-to-use-a-fluid-or-responsive-layout

  Ps: Og mange tak Christoffer (alt er vel). Tjek din e-mail (gavebiksen) ;)

 7. Michael Østergaard

  http://stuffandnonsense.co.uk/blog/about/i_dont_care_about_responsive_web_design

 8. Michael Østergaard

  http://johnpolacek.github.com/scrolldeck.js/decks/responsive/

 9. Simon

  Rigtig fed guide til hvad der er brugbart i forhold til webdesign. Både for dem der skulle have glemt nogle ting, men også for begyndere til at få et indblik i hvad der er vigtigt:)