Wireframing: Hvad er det? hvorfor skal du bruge tid på det?

Udgivet den 21/09 - 2010

I mit daglige arbejde med webdesign og webudvikling, har jeg gjort mig rigtig mange tanker omkring vigtigheden i wireframing.

Alligevel med vigtigheden heraf, så bliver det ikke altid praktiseret korrekt eller overhovedet praktiseret. Er det uvidenhed? Er det måske slet ikke nødvendigt eller er der helt andre kræfter på spil?

Jeg forsøger at give mine bud på, hvorfor vi ikke overse dette værktøj i vores arbejde med webdesign, websites og webudvikling.

Indholdsfortegnelse

 1. Hvad er wireframing?
 2. Hvorfor skal du bruge tid på wireframing?
 3. Gode råd til dit arbejde med wireframing
 4. Gode eksempler på wireframing
 5. Gode værktøjer til wireframing
 6. Andre omkring wireframing
 7. Konklusion

1. Hvad er wireframing?

Selvom, at jeg ikke er en helt uerfaren webdesigner, så er wireframing stadigvæk ret nyt for mig, og derfor vil jeg lade andre om en god beskrivelse heraf.

Wikipedia om wireframing

A website wireframe (also “web wire frame”, “web wireframe”, “web wireframing”) is a basic visual guide used in interface design to suggest the structure of a website and relationships between its pages. A webpage wireframe is a similar illustration of the layout of fundamental elements in the interface. Typically, wireframes are completed before any artwork is developed.

Alligevel synes jeg ofte, at man kan blive i tvivl, når vi snakker stregtegninger, prototypes, mockups og alle de andre benævnelser.

Da jeg er kongen af blogindlægget her, tillader jeg mig at komme med mit helt eget – måske helt hen i vejret – postulat.

Mange termer for det samme

For mig er wireframes, stregtegninger eller mockups omtrent det samme bare med forskellige termer. Nogle er lavet i hånden mens andre er rentegnet og forfinet via software. De tjener alle et formål – det at hjælpe webdesigneren, udvikleren, virksomheden og kunden – i at få det bedst mulige ud af projektet. Derimod er prototypes ikke just helt det samme i min verden, men derimod en helt anden snak.

2. Hvorfor skal du bruge tid på wireframing?

Du er jo sikkert en ninja i Photoshop, meeen?

 • Det kan hurtigt blive tidskrævende at lave ændringer i Photoshop fremfor enkle tegninger eller illustrationer.
 • Webdesigneren kan lægge tid og kræft i at skabe god call to action, visuelt hieraki og meget mere.
 • Features og funktionalitet vil oftests hænge sammen med wireframes, og kan derved være med til at danne en bedre kravspecifikation.
 • Wireframes er en del af et godt forarbejde, der kan være en stor afhjælper for molboarbejde i det senere forløb.
 • Med wireframes kan du, relativt enkelt, få afprøvet mange forskellige ideer.
 • Du får nemmere klargjort, hvad der er vigtigt fra side til side.
 • Du får nemmere klargjort, hvor call to action skal placeres.
 • Du får nemmere afstemt kundens kommende website eller redesign heraf.
 • Udviklere og webdesigere vil få et klart billede af helheden for det kommende website.

3. Gode råd til dit arbejde med wireframing

Jeg har tænkt over en række gode råd, der kan hjælpe dig i dit arbejde med wireframing. Byd endelig ind med flere :)

 • Start med en brainstorming for at få alle ideer, muligheder, features og andet på bordet.
 • Gør brug af et whiteboard med mulighed for at ændre i hinandens ideer og forslag.
 • Giv aldrig kunden flere muligheder at vælge imellem; i hvertfald så få som overhovedet muligt.
 • Præsentér den bedste mulighed underbygget af gode argumenter.
 • Uddyb elementerne grundigt; navigation, facebook eller nyhedsbrev siger i bund og grund ikke meget. Ikke blot for kundens skyld, men også udviklerne.
 • Det vil være en god idé at lave wireframes på baggrund af et sitemap.

4. Gode eksempler på wireframing

Jeg har samlet et par gode eksempler, du bør kigge nærmere på.

5. Gode værktøjer til wireframing

Jeg har samlet en række gode ressourcer, du kan bruge i din dagligdag med webdesign og -udvikling.

6. Andre omkring wireframing

Sidst men ikke mindst, så har jeg også samlet et par gode blogindlæg, relevant for emnet. Har du interesse i wireframing, så brug lidt tid på at læse dem.

7. Konklusion

Wireframing er ikke guds gave til webdesignere, webudviklere, virksomheden eller kunden, men det er et godt værktøj, der i sidste ende kan bevirke en absolut mere holdbar webløsning.

Som jeg ser det, skal du altid overveje, hvornår, det kan betale sig at bruge tid wireframing. Men men men (ja det evige men), du kan altid bruge lidt tid på at lave et par hurtigere wireframes i hånden, hvis projektet ikke har en så håndgribelig størrelse.

Det er ikke nogen dum idé at have en simpel afstemning med kunden omkring, hvad deres kommende website skal indeholde eller hvordan brugerne skal komme rundt og meget andet.

Kort sagt, wireframing er et fedt værktøj – uanset projektets størrelse. Størrelsen af projektet afgører blot, omfanget af dine/jeres wireframes.

Kommentarer

 1. Kasper Bergholt

  Interessante links, du har samlet omkring wireframing.

  Jeg er ikke selv webdesigner, men er interesseret i processerne bag godt design.

  Hvilket program bruger du til at lave wireframes i/med?

 2. Michael Østergaard

  Tak skal du have Kasper.

  Helt enig, linkene er nogle rigtig gode ressourcer, når/hvis man skal arbejde med wireframes.

  Desværre har jeg ikke arbejdet med wireframes ud over simple stregtegninger, men håber på at få prøvet flere kræfter med hele processen med tiden.

 3. Steffen Aunsbjerg

  Jeg arbejder som informationsarkitekt og UX-designer og mere end 50% af min tid går med wireframing.

  Der forskellige typer af wireframes som du selv er inde. Men en hi-fidelity-wireframe (prototype) kommer mest til sin ret, når der er tale om en høj grad af kompleksitet. Ofte i forbindelse med eBusiness-løsninger, web 2.0- løsninger eller lignende. Altså webløsninger hvor der skal beskrives en masse templates og states. Den slags er umuligt at skrive sig ud af i lange word-dokumenter.
  Det god ved wireframen er at den stadig lever undervejs i projektet og fungerer enormt godt som referenceramme imellem kunde og øvrige projektdeltagere, når der skal diksuteres indhold fremfor farver og runde hjørner. Desuden repræsenterer den en uundværlig dokumentation i form af et aftalegrundlag med kunden.

  Hvis jeg er til en indledende workshop med kunden, bruger jeg sommetider Balsamiq til at sketche op og sikre mig at vi forstår hinanden… men med det samme jeg begynder at blive konkret springer jeg over i Axure. Og her er det muligt at skabe klikbarhed, illustrere navigation og lignende.
  Jeg skriver naturligvis en masse kommentarer undervejs til henholdvis designer og udvikler, men sikrer mig at disse bliver forankret inde i wireframen.

  Standard-websites kan så meget mere idag end for bare 2-3 år siden. Derfor er der opstået en behov for for en spidskompetence på lige netop dette område. Og ligesom med grafiske-designere har min slags også vidt forskellig baggrund. Nogle er filosoffer, mens andre er grafikere eller landskabsarkitekter.
  Jeg kan fx. ikke kode, men har enormt stor fokus på det forretningsmæssige koncept, brugervenligheden og processen generelt.

  Jeg oplever tit at de web-designere jeg samarbejder med, har armene over kors på de indledende møder, indtil vi lærer hinanden at kende. Fortvivl ikke. En informationsarkitekt kan ikke erstatte en web-designer!. Og hvis han forsøger, vil det være uambitiøst – for tit og ofte modstrider lækkert design med god informationsarkitektur og vice-versa.
  Jeg foretrækker ikke at arbejde sammen med designere der kun er pixel-pushere. En god web-designer formår derimod også at udfordre min wireframe via egen forståelse for brand, brugervenlighed og teknik. For imellem overgangen fra wireframe til grafisk design udspringer altid nye ideer og muligheder. Derfor involverer jeg altid designeren på et så tidligt stadie som muligt – så han/hun også kan få mulighed for at sætte sit kreative præg på løsningen.
  I dag er web ikke længere en standalone ting eller en flad hjemmeside for virksomhederne. Ofte er det noget der skal kunne spille på tværs f andre platforme og medier. Derfor er det vigtigt at projektdeltagerne kan tænke tilstrækkeligt holistisk, men samtidigt være specialister på eet område. Og derudover være gode til at gøre opmærksom herpå.

  Jeg og en tidligere kollega vil i løbet af kort tid begynde at undervise specifikt i Axure.
  Kontakt mig eventuelt via http://www.saunsbjerg.dk hvis det kunne være interessant for din virksomhed.

  ps. Jeg bliver nødt til at rose dine blogindlæg. Du har tydeligvis en god forståelse for online kommunikation i sin bredeste forstand.

 4. Michael Østergaard

  Steffen, sikke en grundig forklaring. Jeg tror du har opnået rekorden i den længste kommentar – absolut ikke negativt ment :)

  Det er meget spændende læse om, hvordan du arbejder med wireframes. Kan fornemme, at jeg har meget at lære – endnu, hvilket blot er skønt.

  Bortset fra det, så fornemmer jeg, at vi har nogenlunde samme billede af, hvad en webdesigner bør være for en type, hvilket jeg faktisk også har skrevet om :)

  Sidste men ikke mindst, mange tak for rosen. Det varmer og motiverer super godt. :D

 5. Daniel

  Jeg har kun hørt om wireframe modeller, og set et par enkelte eksempler, men ville helt klart ønske det var noget der blev praktisere hvor jeg arbejder.
  Som programmør synes jeg ofte der er for mange spørgsmåltegn, når man bare får stukket et design i hånden. Som du skrev i indlægget, er jeg overbevist om det også vil hjælpe til, med at lave en kravspecifikation, både for virksomhed og kunde.

 6. Michael Østergaard

  Mange tak før din kommentar, Daniel :)

  Jeg tror ikke nødvendigvis, at wireframes alene kan hjælpe på spørgsmålene. Her vil jeg mene, kravspecifikationen kommer tilsyn ret, som du nævner.

  Ellers bør programmøren også være med helt.fra start, efter min mening.

 7. Daniel Due

  Jeg kan godt huske, du nævnte du ville skrive om wireframes. Og jeg må da tilstå det er en god artikel du har skrevet. Du forstå at lave uddybende artikler det fedt at se :)

  Jeg har også kun brugt wireframes, til 1 opgave. Vi skulle redesigne en søgeportal til en bestemt målgruppe. Der skulle tænkes reklamer ind i de forskellige resultatsider. Forskellige visninger skulle være mulige, og kunden var meget tændt på ord som usability. Så vi lavede wireframes over alle funktionaliteter, ca 40 sider, samt design udkast til forsiden. Kundne sprang senere fra, fordi de ikke ville betale for de timer der var brugt på wireframes og design.

  Ved ik hvad vi lærte af den omgang. Måske at wireframes, høre til i budgetter der tillader det.

  Men godt indlæg :)

 8. Michael Østergaard

  Mange tak for de rosende ord, Daniel. Det er skønt at høre, når der bliver sat pris på ens arbejde :)

  Omkring kunderne, så er der bare mange, der ikke vil betale. Jeg ved ikke helt, hvorfor de tror, det koster “gratis”. En blankpoleret Mercedes får du jo heller ikke for slik.

  Ellers handler det måske om at gøre det klart for kunderne, hvad prisen indeholde, hvad budgettet er. Få dem til at forstå, hvorfor der skal bruges tid/penge på det. Det er i hvertfald ikke nemt at tage slåskampen bagefter.

  Igen, mange tak for din kommentar, yderst værdsat :)

 9. Michael Østergaard

  Jeg har netop opdateret indlægget med et ekstra link fra Zurb:
  http://www.zurb.com/article/511/building-on-opportunity–sketches

 10. Michael Østergaard

  you should wireframe more than you design, you should design more than you code. design twice, code once.

  http://forrst.com/posts/design_process-0t9

 11. Michael Østergaard

  Mere interessant læsning relevant for emnet:

  http://www.uxforthemasses.com/rapid-prototyping/
  http://www.userfocus.co.uk/articles/paperprototyping.html

 12. Michael Østergaard

  To Sketch or Not to Sketch:
  http://designinformer.com/sketch-question/

 13. Michael Østergaard

  A List Apart:
  http://www.alistapart.com/articles/sketching-the-visual-thinking-power-tool/

  Dem går man jo aldrig galt i byen med ;)

 14. Michael Østergaard

  Undervurdér ikke en krydsedulle:

  http://www.alistapart.com/articles/the-miseducation-of-the-doodle/

 15. Michael Østergaard

  Et interessant blogindlæg, der til dels taler imod brugen af wireframes:

  http://www.attackofdesign.com/why-wireframes-can-hurt-your-project

 16. Michael Østergaard

  Hos Six Revisions kan du læse et ret så dybdegående blogindlæg omkring wireframing – ikke mindst alle fordelene:

  http://sixrevisions.com/user-interface/wireframing-benefits/

 17. Michael Østergaard

  Jeg har opdateret blogindlægget med et ekstra værktøj:

  http://www.mockupbuilder.com/

 18. Michael Østergaard

  Alternativ måde at lave wireframes på, men faktisk ret interessant, da måden bringer fokus væk fra layout.

  http://www.attackofdesign.com/a-simpler-and-faster-alternative-to-wireframes

 19. Michael Østergaard

  Voldsom stor ressource, både mobilt og web:
  http://www.2expertsdesign.com/resources/40-free-web-and-mobile-ui-wireframe-kits-and-resources

 20. Michael Østergaard

  Video tutorial på wireframing med Axure.

  http://webdesign.tutsplus.com/tutorials/complete-websites/building-a-website-in-progressive-steps-wireframing/

 21. Gitte Merrild

  Tak for jeres mange input. Har I overhovedet nogle links, der er på dansk?

 22. Michael Østergaard

  Hej Gitte,

  Jeg er glad for, de mange links kan bruges. Jeg har dog ikke nogle på dansk. De bedste er altid på engelsk, er min erfaring.

 23. Lars

  Fantastisk side. Jeg underviser i it og herunder systemudvikling og produktion af websites. Jeg har tilladt mig at låne i stor stil fra denne side (selvfølgelig med kildehenvisning).

 24. Michael Østergaard

  Hej Lars, det er glædeligt at høre – også selvom indlægget er ved at være lidt forældet :)

 25. Kenneth Nielsen

  Hej Michael

  Ligesom Lars underviser jeg en del, og da jeg søgte på wireframing dukkede du op. Selvom indlægget er lidt gammelt, er der faktisk rigtig mange gode ting i det. Så tak for hjælpen :o)

 26. Michael Østergaard

  Hej Kenneth,

  Ingen årsag – rart, indlægget stadigvæk holder lidt vand :)