Onsdag, d. 9. juni, 2010 - 36 kommentarer

Debat: HTML5 og CSS3 – Er vi der ikke snart eller?

Internettet bugner af blogindlæg, artikler og andet spændende omkring HTML5 og CSS3, men kan det overhovedet betale sig at hoppe om foran i køen?

Indtil videre har jeg været lidt tilbageholden med både HTML5 og CSS3, fordi understøttelsen heraf kun er at finde i de moderne browsere – Firefox, Safari, Chrome og Opera mf. Og selv i disse er understøttelsen nogle gange ret sparsom.

Måske læserne ligger inde med en masse guldkorn, som de kunne tænke sig at dele?

Indholdsfortegnelse

 1. Hvad er HTML5, og hvad skal vi med det?
 2. Hvad er CSS3, og hvad skal vi med det?
 3. Mine synspunkter omkring HTML5 og CSS3
 4. Konklusion
 5. Deltag i debatten

1. Hvad er HTML5, og hvad skal vi med det?

Inden vi overhovedet starter på selve debatten, vil jeg lige kort ridse HTML5 op – danne et lille billede af, hvad det i det hele taget går ud på, men det er heller ikke sådan, at vi skal ned i de mindste detaljer – dem kender i formodentligvis allerede. Hvis ikke, så får i selvfølgelig også nogle muligheder via dette blogindlæg.

HTML5 er den længe ventede afsløser for HTML4 (4.01). Wow, sikke en afsløring! HTML4 har efterhånden været her i mange år, og som så meget andet blevet forældet – eller måske rettere er kravene blevet større. Internettet, webudviklerne og ikke mindst brugerne skriger på indhold at interagere med. Alligevel tror jeg nu nok, at det er webudviklerne, der skriger mest – i smerte og sorg over at have flået de sidste spæde hår ud af en – engang – ellers flot hårpagt. Ak ja, selv den flotteste manke forgår jo med tiden ;)

HTML5 byder på mange utroligt spændende ting, som jeg er ganske sikker på, mange webudvikler har store abstinenser over at komme igang med. Hvad er det så for nogle ting, jo kig blot nedenfor, så vil jeg fremhæve et par af de mange nævneværdige ting – groft understøttet af andres hårdt arbejde ved tastaturet. Meen, ideen her er jo også en debat, og ikke en genfortælling ;)

1.1. Nye og semantiske tags til skyen af html

I en meget forkortet udgave går semantik ud på korrekt opsætning og udnyttelse af elemterne til deres formål – altså at skabe en mening. Idag er man eksempelvis nødt til at lave en struktur vha. af ID’er og DIV’er, men i fremtiden får vi en række logiske tags, der i den grad underbygge semantikken. Kig lidt på illustrationen nedenfor:

html5

Skulle du være interesseret i at læse mere om de nye tags og semantik generelt, så slå et klik forbi 1st Webdesigner, der skriver omkring HTML and Semantics – Conjoined twins of the Future Web!

Eller endnu bedre læs en artikel fra A List Apart omkring Semantics in HTML5. De gutter forstår om nogle at skrive en velargumenterende og velbegrundet artikel, der dog kan være tørre – til tider.

1.2. Intergreret musik og videoafspilning

En af de andre prominente features er muligheden for at overlade musik- og videoafspilningen til browseren i stedet for eksempelvis at være afhængig af Flash. Det synes jeg absolut er tiltalende, fordi du pludselig ikke skal installere noget ekstra, men i stedet kan benytte en inkomporeret feature i din browser. Jeg kunne også forestille mig, at det kunne hjælpe på hastigheden, da Flash vidst nok har nogle issues på det område – Ret mig, hvis jeg er på dybt vand.

Eksempelvis har du muligheden for at afprøve videoafspilning hos Youtube, hvis altså din browser er så langt fremme i skoene.

1.3. Afslutningsvis om HTML5

Ja, jeg har selvfølgelig kun rørt overfladen af de mange muligheder, men ideen var som nævnt heller ikke at skære ind til benet omkring HTML5.

Se Apple spille lidt med musklerne og klargøre de mange muligheder med HTML5 (Husk en browser baseret på Webkit).

Du må endelig deltage i debatten med dine fordele og ulemper ved HTML5. Hvad synes du er super hot ved HTML5?

1.4. Øvrige nævneværdige artikler omkring HTML5

2. Hvad er CSS3, og hvad skal vi med det?

Sådan, så kom jeg da vidst også rigeligt omkring HTML5 med alle de gode artikler, der virkelig går i dybden med tingen. Meeen, skal vi ikke få fokus på CSS3 nu? Jo!

CSS3 giver os en lang række nye og fantastiske muligheder, som idag må opnås med grafikelementer og andre sære tilbøjeligheder som javascript – måske i form af jQuery og Mootools. Intet skidt i det, som sådan, vi er jo bare ude på at berige oplevelsen på internettet – eller sågar øge brugervenligheden, men det er en anden snak.

2.1. Skal jeg overhovedet noget med CSS3?

Tja, er du bare brugeren på en hjemmeside, så kan du som sådan være lidt ligeglad og alligevel ikke. Med de nye og mange muligheder kan os webdesignere og webudviklere berige din oplevelse på internettet. Vi kan lave langt bedre hjemmesider uden at skulle igennem en masse smuthuller, der i sidste ende kan betyde en super elendig oplevelse for dig – nemlig brugeren!

Så nej, du skal slet ikke ignorerer CSS3, fordi det ganske enkelt gør internettet et bedre sted at være som bruger (det er i hvertfald min overbevisning), men vi andre kommer også til at spare et par hovedpiner væk – ja tak ;)

2.2. Hvorfor er CSS3 nu også übercool?

Nu vil jeg ikke til at gå i dybden med de mange finesser, men jeg vil nævne nogle af de ting, som jeg personligt ofte står og mangler i mit arbejde med webdesign og opsætning heraf. Nogle af disse ting kræver ofte en del ekstra arbejde, hvilket kan være irriterende, når mange af mulighederne er lige ved hånden, men endnu ikke er understøttet bredt nok.

Samtidig er det også lidt ærgeligt at føle sig begrænset som både webdesign og frontendudvikler. Vi vil jo bare gerne i gang med de mange fantastiske egenskaber, hvoraf en række af mine favoritter er nævnt nedenfor. CSS3 kan langt mere end blot disse. Bare sådan du ikke sidder der og tænker, at det lyder da lidt fesent.

Jo ganske vidst, så kan jeg opnå mange af disse ting idag, men det kræver en masse krumspring, som rent praktisk er skide irriterende at rode med. Det føles ofte som en dum lappeløsning. Hvor tit har du ikke befundet dig på en asfalteret vej, der er lappet til ukendelighed? Den er ingen fornøjelsen hverken at cykle eller køre på.

2.3. Nævneværdige artikler omkring CSS3

Jeg har samlet et par underbyggende artikler, der går mere i dybden med de mange muligheder. Som nævnt, så vil jeg ikke skære det hele ud i pap, da så mange andre allerede har gjort dette.

3. Mine synspunkter omkring HTML5 og CSS3

Selvom begge emner er noget af det mest hotte indenfor min branche, så har jeg det yderst svært med begge ting. Hvornår kan det betale sig at gå igang?

Jeg er dog mest tilbageholden med HTML5, da understøttelsen her på mange måder afhænger endnu mere af browseren end CSS3. Ganske vidst afhænger begge ting yderst meget af browseren, men sådan noget som runde hjørner i CSS3 kan eksempelvis godt undværes hos dem, der ikke har muligheden for at opleve dette. De mister så om sige ikke noget af oplevelsen, fordi de stadigvæk kan benytte hjemmesiden problemfrit.

Jeg mener såmænd blot, at man godt kan tillade sig at snige nogle af de forskellige muligheder med CSS3 ind i sin webudvikling uden, at nogle oplever et problem herved. Dette – i følge min opfattelse – er væsentlig sværer med HTML5, fordi meget er lagt op browserens evne til at afvikle det. Eksempelvis med afspilning af video og musik. Her kan man måske lave forskellige udbedringer vha. javacript og andet, men så kan man jo begynde at diskutere, om det overhovedet kan betale sig? Måske jeg er lidt ude på dybt vand med det postulat, så ret mig endelig.

Når alt det er sagt, så synes jeg skam, det ser utroligt spændende og fantatisk ud med de muligheder, som både HTML5 og CSS3 giver os. Det er pludseligt muligt at tilbyde spændende, fængende og sjove hjemmesider, som brugerne kan interagere med, uden at skulle installere forskellige ekstra ting – heriblandt Flash. Lige snakken om Flash undlader vi dog i denne omgang ;)

Tag eksempelvis bare et kig på Apple’s prængende showcase af HTML5 (Kræver en browser bygget på Webkit) – Det er lidt vildt, ikk?

Men i al sin herlighed, så er jeg dog selv alligevel meget tilbageholden. Og som skrevet længere oppe, så har jeg det enormt svært med, hvornår jeg skal igang. Egentlig vil jeg jo gerne igang nu – og ikke om flere dage, måneder eller år. Specifikationerne for både HTML5 og CSS3 er jo stadigvæk ikke 100% færdige. Mener HTML5 skulle få sin rigtige lancering i 2022 – ja, det er jo ikke just nu og her.

Jeg vil være ked af at vente så mange år, men jeg lader dog ikke til at være den eneste. Som du kunne se på linket, så er Apple en kæmpe stor fortaler for HTML5, men Google gør også sit – se blot med Youtube. Selv den store og sløve dinosaur – Microsoft – lader til at være vågnet fra sine mange millioner år i dvale. Derfor tror jeg heller ikke, at vi kommer til at vente helt så mange år. Eller?

4. Konklusion

Vi kan nemt snakke om alle herlighederne, men når vi sætter os ned og må kigge på realiteterne, så må vi desværre holde lidt igen. Der er desværre stadigvæk helt andre magter på spil end Google, Apple og Microsoft. Brugerne er stadigvæk dem, som vi arbejder for. Det er jo dem, der i sidste ende, skal bruge det vi laver – og derfor må vi heller ikke bare skide højt og fløjtende på dem.

Meeen, når det er sagt så synes jeg sagtens man idag kan overveje, at visse egenskaber fra bl.a. CSS3 kan sniges ind i sit arbejde med webudvikling. Det giver i det mindste en lidt forståelse for de mange og nye muligheder, som det medfører sig.

Dermed ikke sagt, at alle webdesignere – inklusiv mig selv – bare skal gå helt amok i Photoshop. Hav nu stadigvæk i mente, at langt fra de fleste kan nyde godt af disse herligheder. Eksempelvis bruger mine forældre stadigvæk IE6. Ja, jeg skal nok få dem opgraderet – engang – jeg sværger ;)

Hvad synes du? Er HTML5 og CSS3 nu eller aldrig?

Skriv en kommentar
 1. Michael Østergaard - På Twitter

  Omkring Apple’s showcase, så er jeg blevet opmærksom på et blogindlæg, der maner det hele ned til jorden igen – et kig værd.

  http://www.theregister.co.uk/2010/06/04/apple_html5_showcase_hype

 2. Jlock - På Twitter

  Igen et super godt indlæg!

  Jeg har det på samme måde som dig.

  Jeg er meget ivrig efter at komme i gang med at udnytte alle de nye muligheder HTML5 og CSS3 tilbyder. Jeg frygter blot at der går lang tid inden det kan bruges i praksis, da der nok mange år endnu, er folk der ikke har opdaterede browsere – ligesom dine forældre :)

 3. Torben Lundsgaard

  Jeg tror desværre at der går 5 år før HTML5 rigtig bliver interessant. IE6 er fra 2001 og er først nu for alvor på vej ud. Man kan selvfølgelig servere forskelligt indhold alt efter hvilken browser brugeren har, men det medfører ekstra omkostninger til udvikling.

  Jeg tror dog snart, at vi vil se webapplikationer, der kører på HTML5 og hvor udbyderen stiller krav om at browseren understøtter HTML5.

 4. Morten Vium - På Twitter

  Det er virkelig synd at Microsoft er så langsomme! Ud over at de udvikler langsommere end alle andre, synes jeg også, at de er for dårlige til at tvinge deres brugere over på de nyeste browsere.

  Det betyder jo, at selv når IE understøtter HTML5, kommer der jo til at gå mange år, før det for alvor kan tages i brug, da brugerne også først skal flytte.

  Derimod synes jeg godt, man kan gå i krig med CSS3. Det gør jeg i hvert fald selv. Som du skriver Michael, så betyder det jo ikke så meget om hjørnerne er runde eller ej.

  Dem der bruger IE må bare leve med lidt kedeligere websites :)

 5. Vadskær - På Twitter

  Jeg har helt droppet support af IE6 og i år skulle vi få IE9, der faktisk følger standarderne rimeligt hæderligt. Derfor er jeg allerede gået i gang med at bruge både CSS3 og HTML5. På min seneste side http://www.faktorfobi.dk har jeg brugt begge dele og i mange tilfælde sker der blot det, at IE-brugerne bare går glip af runde hjørner, lidt teksteffekter med RGBa etc. Det er virkeligt småting og mine data indtil videre peger på, at IE-brugerne ikke konverterer dårligere end FF, Safari, Chrome og Opera brugere. Så man kan altså godt gå i gang med det.

  Og så er der rigtigt meget, der bliver proppet ind under HTML5, som ikke er HTML5 – som f.eks. i Apples demo – hvor det meste er CSS3.

  Vil også lige henvise til denne gode HTML5 pocketbog – http://adactio.com/extras/pocketbooks/html5/

  Og så er HTML5 faktisk ikke afløseren for HTML 4.01, men en selvstændig gruppes arbejde. Gruppen syntes simpelthen, det gik for langsomt med at komme videre med HTML 4.01, så de gik i gang med deres egen version HTML5, som nogle browserproducenter så heldigvis har taget til sig. For der er rigtigt meget guf i HTML5.

 6. Vadskær - På Twitter

  Hov – må lige komme med endnu et argument for at tage HTML5 og CSS3 til sig. Dengang, der var nogle, der fik farvefjernsyn, men størstedelen stadigt havde sort/hvid tv, var det jo ikke sådan, at TV-stationerne og filmfolkene sagde “vi filmer alle film i sort/hvid for der er nogle, der ikke kan se det i farver”. De filmede alting i farver og så måtte dem med sort/hvis fjernsyn så bare undvære farverne. Sådan er det også med IE og Safari etc. Dem med IE må bare undvære de lækre detaljer.

  Så min opfordring er – gå i gang med HTML5 og CSS3. Jo før jo bedre – og det kommer kun til at hjælpe med at få slået IE6 ihjel, når folk ser, hvad de går glip af.

 7. Michael Kjeldsen - På Twitter

  HELT enig med Vadskær – Giv den gas på alle tangenter!

  Med IE5-6 på så usvigeligt en lille markedsandel, og IE9 på vej, er der ikke nogen idé i, at undlade at bruge mere effektive udviklingsværktøjer (læs: css3).

  Sørg for, at sitet virker i de oldgamle browsere, hvis det kan betale sig, ellers ikke – check din web analytics for at finde svaret på dét.
  .-= Seneste blogindlæg: Never forget… =-.

 8. Morten Vium - På Twitter

  @Vadskær – Jeg er helt enig men problemet er jo lidt med HTML5 at du mister funktionalitet. I mange tilfælde vil et website i HTML5, slet ikke kunne vises i IE, og der bliver det et problem.

  Selvfølgelig skal vi kigge på de ting, som kan bruges, men det bliver farligt, der hvor vi sætte nogle brugere helt af.

  IE-brugere må gerne få grimme hjemmesider, men de skal dog have hjemmesider som fungerer.

 9. Jakob S - På Twitter

  Jeg ser ingen grund til ikke at begynde at bruge HTML5 nu. Bevares, der er dele af HTML5, som det ikke er så oplagt at benytte sig af lige nu -heldigvis er der ikke tale om et valg mellem alt eller intet.

  Det, at nogle browser ikke understøtter HTML5, betyder jo ikke at de nægter at vise dit indhold eller på anden måde fucker op bare fordi du bruger HTML5. Det er stadig bare HTML og langt de fleste browser, der ikke specifikt understøtter HTML5 er for dumme til at kende forskellen.

  Med andre ord, kom nu igang. Både HTML5 og CSS3 kan bruges på måder, hvor moderne browsere giver den fulde oplevelse og gamle browsere får en begrænset oplevelse – helt uden browsersniffing og andet snask.

  Det er hele ideen med nettet og standarder, så benyt dig dog af det. Der er ingen, der dør af ikke at kunne se et afrundet hjørne, og iOS-brugere vil elske dig for dine input type=”email”.

 10. Jess - På Twitter

  Jeg er som sådan enig med @Vadskær, men med det forbehold at siderne skal falde tilbage på en version som ikke er væsentlig forskellig. Brugerne ved jo ikke hvad de går glip af, når de kun kan se én version af siden grundet deres gamle browser.

  Pt. arbejder jeg på et stort site hvor vi anvender en række nye HTML 5 og CSS 3 teknikker, men vi sørger for at sitet er så godt som muligt i browsere der ikke undersøtter de nye ting. Det koster faktisk ikke ekstra tid for os, at lappe de små huller og bugs det medføre at være på forkanten.

  F.eks. anevender vi “text-shadow”, som er en del af CSS, men sørger for at teksten ser pæn ud for alle IE 7 og 8 brugerne.

  I formulare bruger vi “placeholder” atributten, men har lavet en custom jQuery funktion der sørger for at formularen virker korrekt i browserer der ikke understøtter de nye HTML 5 atributter.

  Så alt i alt mener jeg, at vi skal skubbe grænserne, men sørge for at vores brugere/kunder ikke straffes for at være uvidende eller uinteresserede i den nyeste web-teknologi.

 11. Sebastian Dammark - På Twitter

  Som frontend udviklerer syntes jeg at vi bør presse på for at få disse teknologier udbredt via vores arbejde.

  Tænk en gang hvis man havde været så tilbageholdende da der kom farvefilm.
  Skulle man blive ved med at lave sort/hvid film bare fordi der var nogen der ikke ville/havde råd til at opgradere.

  En anden ting er prisen på et website.
  Ved at bruge CSS3 kan man jo hurtig skære 10 timer af timeforbruget på implementeringen af et layout. Tjek denne lille video jeg har lavet her: http://vimeo.com/12336079. Skygger og runde hjørner der er fleksible og som ikke stiller krav til baggrundsbilledet.

  Mit råd er at give sine kunder 2 priser. En med CSS3 og en uden.

  Den med CSS3 vil så se helt perfekt ud i de moderne browsere og vil let kunne ændres i fremtiden.

  Den uden CSS3 vil til gengæld se mere ens ud på tværs af moderne og ‘forældede’ browsere. Dog vil den ikke være så fleksibel da der ved ændringer måske skal laves nyt grafik.

  Man skal bare være opmærksom på at brugerne ikke går glip at funktionalitet ved at man bruger CSS3. Om man bruger CSS3 eller ej skal funktionaliteten på de 2 websites være den samme.

 12. Sebastian Dammark - På Twitter

  @vadskær: Havde ikke lige læst din kommentar. Men ja, jeg er af samme mening … ;)

 13. Michael Østergaard - På Twitter

  Først og frememst er jeg yderst overvældet over den store deltagelse i debatten. Mange mange tak for alle indsparkende – dem sætter jeg rigtig stor pris på :)

  I har fået mig til at indse, at man absolut ikke behøver at holde igen. Jeg har det ofte med at se sort/hvidt på tingene, og har derfor samtidig set på hele situationen som et valg imellem enten/eller.

  @Vadskær – Var faktisk ikke klar over, at HMTL5 var et selvstændigt projekt. Der kan man bare se. Tak for oplysningen. Og ikke mindst hele snakken omkring sort/hvid-fjernsyn. Det hele giver meget mere mening med den vinkel i betragtning – Det gælder selvf. også dig Sebastian :)

  Igen, mange tak for alle de gode pointer. Det hele står i et helt andet lys nu.

 14. Charly

  For mig at se er der vel ingen tvivl om at html5 er fremtiden (nutiden?), det jeg er mere interesseret i er hvor klart det egentlig er til at skubbe Flash ud på sidelinien. Der bliver jo presset hårdt på fra visse steder, og Flash er også udskældt inden for Mac verdenen, men oplevelsen er jo ikke helt så ringe på andre platforme.

  Som jeg ser det, er der helt sikkert nogle områder, hvor det vil være ganske naturligt at benytte html5 fremfor flash, men ved bl.a. video er der stadig mange udfordringer. DRM, streaming vs progressive download, og at browsers som firefox og opera ikke vil understøtte h.264.

  Da jeg ikke selv er udvikler eller webdesigner, ville det være spændende at høre folks mening herinde

 15. Michael Østergaard - På Twitter

  @Charly – Synes hele debatten med Flash vs. HTML5 er helt forskruet og endt lidt som gul stue. Personligt synes jeg, begge ting har sine fordele og sine områder, hvor det fungerer helt fint. Eksempelvis synes jeg godt nok Flex fra Adobe, som da vidst nok benytter flash?

  At Apple og Adobe så ønsker at grave sig ned i hver sin skyttegrav og ellers skyde løs på hinanden, må de lidt om. Som tilskuer må jeg bare trække lidt på smilebåndet.

 16. Vadskær - På Twitter

  Det er jo ligegyldigt om HTML5 er det ene eller andet – for mig er det vigtigste, at det er en realitet. Men syntes lige, at jeg ville nævne det.

  Selvfølgelig skal siderne være anvendelige i ældre browsere – er stor tilhænger af “graceful degradation” – hvadenten vi taler JavaScript eller HTML5. Jeg har heller aldrig proklameret andet.

  Men jeg mener ikke, at alle nødvendigvis skal se det samme. Vi er ovre i sort/hvid kontra farvefjernsyn igen og derfor vil jeg henvise til Dan Cederholms meget humoristiske side – http://dowebsitesneedtolookexactlythesameineverybrowser.com/
  (besøg den gerne med flere browsere). Budskabet er det samme, men måden det bliver leveret på, er det ikke. Men hver sin smag – jeg siger bare “go for it”

 17. Michael Østergaard - På Twitter

  Fantastisk link Vadskær, det siger praktisktalt det hele – kort og præcist :)

 18. Mikael B

  Nå Michael,

  endnu en fin artikel der ligger op til diskussion.. Så jeg vil i hvert fald smide en kommentar med lidt feedback!
  Artiklen som sådan er bare super. Du dækker en masse, uden at gå så meget i dybden at en som kender det – mig – falder i søvn.. Du skriver også du er lidt ‘bange’ for CSS3 og HTML5, eller i hvert fald ikke er kommet i gang med det endnu, og dertil vil jeg sige: “Se at komme i gang!” Jeg laver ofte et par hjemmesider i firefox eller chrome, som jeg ikke smider på nettet, men bare for at øve mig på tingene – de bliver jo sikkert essentielle i 2022 ;-)

  Min mening om HTML5: Jeg syntes det er et super tiltag, men synd der går så lang tid. Især også fordi man, som du nævner, endelig kan blive uafhænging af Flash, som er langsomt.. Så ja, der var du efter min mening ikke helt ved siden af. Til gengæld syntes jeg faktisk det er lidt træls, at det med hjemmesider bliver så enkelt.. Synes faktisk da tager lidt af pynten af det! Men det er selvfølgelig også positivt at det hele bliver lidt nemmere.

  Min mening om CSS3: It’s great!! Sådan er det bare. Du nævner selv en masse ting ved CSS3, som bliver meget nemmere, for os ikke helt så erfarne, og derfor ikke helt så gode til “lappeløsningerne”, som de lidt mere erfarne. Samtidig vil dem der ikke har Photoshop, og må bruge andre freeware-programmer der ikke når Photoshop til sokkeholderne, være i stand til at bruge CSS3 til ting som afrundning af hjørner og gradients!

  Jeg vil afslutte med at sige, at jeg kunne forestille mig Apple og Google allerede har skubbet sat lidt gang i lanceringen ag CSS3 og HTML5, så jeg tror ikke der går så mange år – men vi skal nok vente en 5 stykker endnu..

 19. Michael Østergaard - På Twitter

  @Mikael B – Det er rigtigt nok, at jeg ikke går specielt meget i dybden, men det var heller ikke min intention. Derfor er det også gjort relativt nemt at springe direkte ned til debatten eller ned til mine egne reflektioner om emnet :)

  Min grund for ikke at gå igang med både HTML5 og CSS3 har hovedsageligt været pga. kunderne på min arbejdsplads, hvor det ikke nødvendigvis er en nem sag at springe ud i det. Her på min egen hjemmesiden er sagen anderledes, for jeg har allerede droppet IE6, og derfor også brugt lidt CSS, der ikke er alt for godt understøttet af en forældet browser.

  Problematikken for mig ligger hovedsageligt i, hvordan man griber det an på sin arbejdsplads. Der er jeg slet ikke alene om beslutningen, men har dog – på baggrund af dette indlæg – fået et andet syn på tingene. Vil derfor også bringe det op for at høre, hvordan vi skal gribe det an :)

  Ikke desto mindre er jeg glad for din feedback. Det er godt, at du stiller dig lidt kritisk. Tak for det. Mine indlæg behøver absolut ikke være den eneste vej at gå, jeg synes faktisk det er ekstra fedt, når de giver noget igen, giver mig noget nyt at overveje osv. Så bliv endelig ved ;)

 20. Mikael B

  Godt at høre du finder feedbacken nyttigt – og du kan være helt rolig, jeg stopper ikke :-)

  Der er 2 ting jeg gerne vil understrege:
  1: jeg syntes det er 100% korrekt af dig ikke at gå i dybden med HTML5 og CSS3, da det her jo ikke er en guider eller en tutorial, men en debat om hvorvidt vi er klar til de 2 “sprog”
  2:Jeg mener også det er klogt ikke at gå i gang med at bruge for meget af CSS3 og HTML5, og især HTML5, da understøttelsen af den stadig er utrolig begrænset! Dog vil jeg stadig råde alle til at gå i gang med HTML5 og CSS3, bare for at prøve det. Det skal jo ikke nødvendigvis smides ud på nettet, men altså bare for at komme i gang med det!

 21. Michael Østergaard - På Twitter

  Der lyder godt, Mikael :)

  Ellers er jeg skam helt enig.Det skader absolut ikke at arbejde med mulighederne på nogle små private projekter. Tror i hvertfald nok, at CSS3 bliver en større del af en kommende opdatering af bloggen her – bare fordi, jeg kan ;)

  Min blog er så også et sted, hvor jeg kan tillade mig det, da læserne er godt fremme i skoen. Derimod synes jeg det er svært i en virksomheder, hvor kunderne i sidste ende har det sidste ord.

 22. Daniel Due - På Twitter

  Hej Michael

  Fedt indlæg! Jeg har så meget arbejde, at jeg slet ikke har kigget på HTML5 endnu. suk.. Så tak for opsummeringen :)

  Jeg holder dog med “A list apart”. Og er også meget skeptisk overfor kompabiliteten. Ud fra min Google analytics kan jeg f.eks. se at 13,21 % procent af mine besøgende bruger IE7? Og desværre er der også 2,83 % der bruger IE6… Til trods for det er gratis at opgradere, eller hente et alternativ. Min målgruppe er selvfølgelig ikke dem, der sidder med et sort/hvid fjernsyn ;) Men mine kunder, går stadigvæk meget op i at det vises ordenligt i IE6 og IE7.

  Vh Daniel

 23. Michael Østergaard - På Twitter

  Mange tak for din kommentar, Daniel :)

  Selvom vi bitcher en del over IE6, så er IE7 ikke just bedre, hvad angår HTML5 og CSS3. Synes dog godt alligevel, at man kan “undlade” visse ting fra dem, der kommer via IE6, fordi det idag efterhånden ikke er så mange, men det er selvfølgelig en balancegang, hvor og hvornår man vil det – eller man kan det, for den sags skyld.

  Men som du selv siger, så afhænger det også af kunderne. Ikke just sin sag at forklare en kunde, hvorfor det ikke skal se 100% rigtigt ud i eksempelvis IE6.

  Men som de andre siger, så tror jeg også bare, at vi må gøre vores bedste for at presse på.

 24. Michael Østergaard - På Twitter

  Til info, så har jeg opdateret CSS3 med et par nævneværdige links.

  Amber Weinberg taler bl.a. om nogle gode funktionaliteter i CSS3, der blot undlades af ældre og umoderne browsere. Og som nævnt her i debatten, så skal en hjemmeside ikke se ens ud for alle, tværtimod.

  Keith Clark giver muligheden for bedre “pseudo class selectors” vha. javascript. Det ser interessant ud, men falder måske under en såkaldt lappeløsning.

 25. Michael Østergaard - På Twitter

  Jeg har opdateret indlæget med:
  http://www.smashingmagazine.com/2010/12/10/why-we-should-start-using-css3-and-html5-today/

 26. Michael Østergaard - På Twitter

  Har netop opdateret blogindlægget med endnu et interessant indlæg fra Nettuts:
  http://net.tutsplus.com/tutorials/html-css-techniques/html5-and-css3-without-guilt/

 27. Michael Østergaard - På Twitter

  Ganske interessant blogindlæg relevant for emnet:
  http://www.infoworld.com/d/developer-world/w3c-hold-html5-in-websites-041

 28. Michael Østergaard - På Twitter

  Gode eksempler på brugen af CSS3 Media Queries:

  http://zomigi.com/blog/examples-of-flexible-layouts-with-css3-media-queries/

 29. Jesper Staghøj - IT kurser der virker

  Hej,
  Jeg våger at smide en kommentar her, selvom de sidste indlæg er gamle.
  Men er der nogle der kan give et link til et site der viser hvilke browser versioner der understøtter CSS3?
  På forhånd tak.

 30. Morten Vadskær - På Twitter

  @Jesper – gid det var så simpelt. De forskellige browsere understøtter DELE af CSS3. Her kan du få et overblik
  http://www.normansblog.de/demos/browser-support-checklist-css3/

 31. Michael Østergaard - På Twitter

  Hej Jesper,

  Det bedste jeg umiddelbart har i min skuffe er http://haz.io

  Ellers har jeg dog mange andre godte gemt væk: http://zootool.com/user/macimuz/

 32. Christian

  Jeg synes det er en vældig interessant problemstilling. Det mest interessante er vel nærmest det du skriver til sidst – dine forældre har stadig IE 6.0. Jeg var ude ved en kunde igår hvor halvdelen af virksomheden havde IE 6.0 og resten var på 8′eren. Så er der altså i min optik et stykke vej endnu til HTML5 og CSS 3.

  Det kræver jo som du skriver at brugerne er der – og det kan meget vel være de ikke er der før 2022. Jeg kunne personligt godt ønske mig det før – men tvivler faktisk :) For den største dinosauer er trods alt brugerne :)

 33. Michael Østergaard - På Twitter

  Hej Christian,

  mange tak for kommentaren :)

  Meget er sket siden, jeg skrev dette blogindlæg. Måske mest min egen holdning til hele “problemet”. Jeg ser det ikke rigtigt for et problem længere, fordi vi har rigtig mange og gode muligheder for at bygge webløsninger, der også fungerer nogenlunde for dem, der måske ikke sidder med det nyeste nye.

  Jeg berørte faktisk dette emne i mit seneste blogindlæg (ja, jeg burde snart skrive nogle flere):

  http://www.michael-ostergaard.dk/gamle-browsere-og-hva-sa